pondělí 25. května 2009

Thonetka č. 14 slaví 150 let



obrázky Thonet

Nejoblíbenější (nejen) kavárenská židle na světě - thonetka s katalogovým číslem 14 - letos slaví 150 let od svého vzniku. Dokonalou podobu jí vtiskl Michael Thonet v roce 1859 a od té doby se této židle prodalo více než 50 milionů kusů. Vlastníte jednu z nich? Můžete se zúčastnit fotografické soutěže 214X214. 214 je číslo této židle v současném katalogu firmy Thonet a 214 vybraných fotografií bude zveřejněno ve speciální výroční publikaci. Cílem soutěže je získat fotografie židle v "jejím prostředí", ale různé jiné prostory a experimenty jsou též možné. Hlavní cenou je třídenní výlet do New Yorku.

Michael Thonet založil také továrnu na výrobu nábytku z ohýbaného dřeva v Koryčanech a Bystřici pod Hostýnem. Továrna v Bystřici pod Hostýnem byla největší svého druhu a stala se vývojovým centrem celé firmy Gebrüder Thonet. Dnes na její činnost navazuje obchodní firma TON, která má v sortimentu židli 311014, hodně podobnou své slavné předchůdkyni.
Kolik vidíte rozdílů? Připadá mi, že Ton má navíc vyztužení v části spojující opěradlo a sedák a možná trochu jinak tvarovaný sedák. Ještě něco?

ThonetTon

4 komentáře:

  1. Sedím zrovna na jedné - vzor 311014 z Tonu. Je ještě po mých praprarodičích, ale to Ty víš :-) Možná by všechny chtěly vzít trochu tou bruskou, co jsem Ti emailem posílala odkaz... Hm...

    OdpovědětVymazat
  2. Na tom je hlavně krásný, že židli po praprarodičích najdeš v současném katalogu. My máme typ 311085 - to zrovna designová ikona není, ale taky jsou krásné. :-)
    Brusku bych napřed vyzkoušela na něčem míň zranitelném. Mám ve sklepě takovou báječnou poličku, kdybys chtěla tréninkově brousit, řekni si... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tip na soutěž! Pár thonetek máme u babičky a jsou pořád tak krásné a neokoukané. Kéž by víc věcí bylo podobně nesmrtelných.

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych si přála vědět, co z běžného sortimentu dnešních výrobců nábytku bude použitelné a moderní ještě za 150 let - hned bych to běžela koupit! :-)

    OdpovědětVymazat