pátek 8. května 2009

LED svítidlo FLATLINER



Obrázky - Czech Design (horní), Dwell
V reportáži z Milánského Týdnu designu, mě zaujalo LED svítidlo designéra Jasona Brugese, které bylo vystaveno v expozici anglické značky Established & Sons. Svítidlo vypadá jako sprchová hlavice - představuji si ten příjemný déšť světelných paprsků...

6 komentářů:

  1. To by mě zajímalo, jaké světlo to svítidlo vydává. Domů bych si ho nedala, ale líbilo by semi do kancelářských nebo hotelových prostor.

    OdpovědětVymazat
  2. Jaké světlo vlastně vydávají LEDky? Taky si to neumím představit. Ale má představa "deště světelných paprsků" bude myslím trochu mimo. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to já bych do něj šla okamžitě. Barva světla z LEDek je různá, koupila jsem si na ozkoušení žárovku teple bílou, ale je to na mě už příliš do žluta, zkresluje to barvy, takže umyvadlo (mám to na zkoušku v koupelně), není v tom světle bílé. Příště vyberu bílou. Svítí to podle toho, kolik je tam těch žároviček, moje má tuším kolem 32 a svítivost odhaduju na 25 W žárovku.

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, takže LED se dá použít místo normální žárovky? Ne, teď na to koukám v nějakém eshopu, dyť to nemá tu patici, ale nějaké pacičky či co... Musím to trochu prozkoumat, na tom shopu se píše něco o veeeelikých úsporách energie. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Oni mají už různé patice, já pro pokus vyměnila žrouta halogenku 20 W na 12 V za LED 1,5 W. Jenže, LED odhaduju maximálně na 2/3 svítiovsti té halogenky, spíš bych řekla 1/2. Al ena spotřebu je to i tak velmi výrazný rozdíl. Ledky jsou zatím velmi dobré pro dlouhodobé orientační svícení, případně intimní osvětlení, osvětlení nábytku. Jejich spotřeba je naprosto minimální a životnost poměrně velká. Velká je bohužel i cena. Ale za poslední rok vývoj poskočil kupředu výrazně. Například zrovna tím, že můžeš koupit i led žárovku s klasickou šroubovací paticí. Jen by bylo potřeba do ní naprat víc těch ledek, aby i dostatečně svítila.

    OdpovědětVymazat
  6. Majko, díky moc za info. Máme pár halogenek v kuchyni, tak až nastane jejich poslední záblesk, zkusím ty LEDky. Ovšem nějaký rok to asi potrvá, snad mezitím technologie pokročí o další kus, potřebuji pořádně vidět do hrnců. :-)

    OdpovědětVymazat