pondělí 12. října 2009

Designblok´09 - Trash Made

Nový život pro staré elektropřístroje.
To je motto projektu Trash Made, na němž spolupracuje skupina umělců, designérů, uměleckých řemeslníků, výrobců a také tým organizující sběr a svoz vyřazených elektrospotřebičů. Umělecký dojem zajišťují Anna Kozová, Linda Čihařová a Jana Krovová. Navrhují designové předměty z materiálů určených k recyklaci (elektrosoučástky, dráty, nosiče dat...). Na výrobě některých předmětů se podílí také zaměstnanci chráněných dílen.

Mně se moc líbily hodiny a lampy z drátů a hard disko koule. Zrovna tahle koule byla jednou z mála věcí, u kterých jsem volala: "Tohle nutně potřebuju!".








Šperky mě moc nezajímaly, takže jsem je ani moc nezkoumala a vyfotila jen zdálky. Chyba, jsou taky úžasné. Tuhle fotku jsem našla na Fler blogu petit lapin.


A tahle je z webu Trash Made - náušnice Haló Haló, vyrobené z tlačítek telefonních budek.














8 komentářů:

  1. CD světlo by šlo udělat i doma, ne? pěkný nápad + ty naušnice jsou fakt cool ;)

    OdpovědětVymazat
  2. já chci kouli na foto č.1, ježíšku prosííím ! :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Nepros Ježíška a využij Grimův nápad - udělej si kouli sama.:-) Já už schraňuju cédéčka a sháním nýtky. :-) Škoda, že jsem neprokoumala, jestli je uvnitř nějaká kostra, asi jo, jinak by to nebyla disko koule, lébrž blýskavá zplihlotina?

    OdpovědětVymazat
  4. 1) kostra by byla z druhé strany vidět, takže maximálně nějaký drát (když se ale na každé CD použije 6 nýtů, snad by to mělo držet tvar)

    2) těžko to uděláš z běžných CD (z druhé strany bude vidět jejich pokreslená vrchní strana), takže pokud by jsem něco takového dělal, tak si koupím nové CD (dělají se i ze spodní strany klasicky lesklé a z vrchní jednobarevné - zlaté)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta koule se mi taky hodně líbila... Akorát že nění z CDček, ale z pevných (hard) disků z počítačů, jak název napovídá :-) http://aavaas.com/wp-content/uploads/2008/11/hard-disk.jpg Jani, šedesát bych Ti jich asi nesehnala, ale pár by se dalo :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vážení přátelé, velice děkuji za kutilské tipy a nabídku materiálu! :-) Jistě chápete, že jelikož po nocích píšu hodnotné příspěvky na blog a ve dne nemám čas už tuplem, tak disko kouli kutit nebudu. Tímto se tedy přidávám ke Gralince a proooosím Ježíška. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc mě těší, že se Vám koule líbí. Mám ještě v záloze nápady na její zjednodušení. Koule je sestavená podle geometrického vzorce a je spojena nýty a rozebranými články řetězu. žádná konstrukce tam není, drží to samo.
    Pokud se někdo pustí do její výroby, budu moc ráda, když nám pošle fotku na trashmade - podle mě by si zasloužil odměnu.
    Zachovejte nám přízeň!Anička Kozová - designer

    OdpovědětVymazat
  8. Aničko, moc mě potěšilo, že jste se ozvala a docela překvapilo, že jste příznivě nakloněna našemu kutilskému snažení. I když myslím, že zůstane jen u teoretizování, já jsem myšlenku vlastnoruční výroby koule už vzdala... Ale myšlenku, že by se nám hodila do obýváku ještě ne.:-) Napíšu Vám poptávku na TrashMade.:-)

    OdpovědětVymazat