čtvrtek 8. listopadu 2012

Bistro Franz

V minulém článku o kuchyni ve stylu francouzského bistra jsem si trochu připravila půdu pro dnešní ukázku interiéru v brněnském Bistru Franz, které se mi konečně podařilo navštívit. Dala jsem si krůtí prsa s kaší z dýně. Kaše byla tak nádherně oranžová, až se můj muž ze všech nejlepší bál ochutnat. :-) Ale krásně barevný byl i jeho talíř, pražma pečená v papilotě byla podávaná s grilovanou zeleninou.

No, ale byli jsme tam taky kvůli interiéru, který je barevný a poctivý. Dřevo, beton, kov, žádné levné napodobeniny. Jednoduché červené židle z TONu, barevná svítidla zavěšená na červených kabelech.





Z fotek je patrné, že jsem se ostýchala nějak moc tam pocházet s foťákem, takže se podívejte do mnohem lepší fotogalerie na webu Bistra Franz.

Tohle bistro sídlí v domě navrženém architektem Františkem Pavlů, jehož jméno má v názvu. Dům na Veveří 14 má nádhernou secesní fasádu. Tedy - nádhernou... Když ji před pár lety opravili a všechny ty květy, stonky, úponky, blizny a čnělky zazářily ve svých původních barvách, myslela jsem na Adolfa Loose a jeho tvrzení "Ornament je zločin". Kytičky jsou kýč, to ví každá dyzajnová blogerka. :-) Ale nějak jsem si na to zvykla a teď se mi dům jeví býti úžasným. Jak se líbí vám?


Foto - pro Brněnský Deník, Attila Racek

13 komentářů:

  1. Těšila jsem se na foto dýňové kaše :-))
    A k tomu domu - nejsem z Brna - a v téhle ulici jsem byla letos snad poprvé... a jediné co si z ní pamatuji je tenhle květinový dům.... ať si někdo říká něco o kýči, mě se líbil... mám ráda, když se něco/někdo odlišuje od běžného normálu....
    M.

    OdpovědětVymazat
  2. M., já chtěla jídlo vyfotit, ale když to přinesli na stůl... tak jsem prostě na dokumentační úmysly úplně zapomněla... Snad příště. :-)
    Jo, ten dům je krásný, mě se taky líbí. Akorát jak byl člověk zvyklý na šedivě neviditelnou fasádu, tak po rekonstrukci a odstranění lešení vypadaly kytičky prostě překvapivě.
    Jinak architekt Pavlů má v Brně hodně staveb, třeba známý palác Tivoli o kousek dál. Vidím to na další článek. :-)
    Děkuji za komentář.

    OdpovědětVymazat
  3. Když jsme bydleli v Praze, tak jsme měli byt v secesním domě, takže mám k secesi nostalgický čili pozitivní vztah a ten dům se mi líbí. Škoda, že jsi se styděla fotit, aby bylo víc obrázků :)....měj se prima Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, bydlet v secesním domě musí být úžasné, občas si nějaký takový byt vyhlédnu v nabídce realitních kanceláří a virtuálně se stěhuju.:-)

      Vymazat
  4. Ahoj Jani, díky za tip, do Brna se chystám, tak se tam zajdu podívat. jinak s tím Loosem, to je stále omýlané nesprávně. Já taky používala verzi o tom, že ornament je zločin, ale ta esej, kterou považujeme za citaci, se jmenovala Ornament a zločin. Neveděla jsem to, dokud jsem o něm nečetla knihu. Myslel tím, že kdo používá čisté rovné tvary a linie se nemá za co skrývat, zatímco tam, kde je použit ornament, křivky a symboly odvádí pozornost od podstaty, tedy, klidně může jít i o zločin. Konec funkcionalistického okénka :). Krásný den, j.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, díky za funkcionalistickou osvětu, tu knihu si zkusím sehnat. A až budeš v Brně, kdybys třeba nemohla trefit k Franzovi, můžu Tě tam dovést.:-) Konec vtíravého okénka.:-) Hlavně ať jsi brzy fit.

      Vymazat
    2. Ahoj děvčata, já bych se taky ráda vetřela. Samozřejmě, abychom obdivovali ty kytičky. .)

      Vymazat
  5. Super tip, prijde mi, ze v Brne je ted tolik zajimavych restauraci, galerii, kulturnich akci... Mela bych tam co nejdrive zavitat! Diky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je to nadhera! Hned si to zapisuji a az navstivim Brno, tak rozhodne jdu! Je to presne styl, ktery me dostava do stavu extaze:) Kez bychom takovych mist meli vic! Jak rikam, dnes jsi me opet nadchla:) Hezkou sobotu. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, zrovna jsem četla Tvé články o cestě za moře, takže se budu těšit na články o návštěvě Brna. :-)

      Vymazat
  7. Tak já su z Brna a nějak nestíhám to všechno obdivovat a kafovat. Asi se budu muset polepšit, ovšem nerada bych obtěžovala své okolí pěstními souboji mých milovaných synků. U France to vypadá skutečně skvěle, až se mi ani nechce věřit, že je to Krno. Hezké dny!

    OdpovědětVymazat
  8. No určitě zajímavé bistro, ale do Brna se dostanu tak jednou za dva roky tak až pojedu příště tak určitě závažím návštěvu bistra:) A nad tím bistrem jsou klasicke byty? A nebo nějaký větší hostel? V takovém historickém domě musí být pěkné bydlení. Občas koukám jen tak pro zábavu na takové stránky a hledám bydlení v takových starších domech zajímá mě ta architektura.

    OdpovědětVymazat