úterý 7. srpna 2012

Dům Josefa Hoffmanna v Brtnici

Architekt a designér Josef Hoffmann se narodil v Brtnici r. 1870. Jeho rodný dům byl v roce 1945 zabaven komunisty, po roce 1989 převeden do majetku obce. V roce 2003 byla dokončena rekonstrukce, při níž  byly obnoveny osobité úpravy, provedené Josefem Hoffmannem v letech 1907-1911. Na stěnách v prvním patře byly tak znovu použity malované iluzivní "tapety", pro něž Hoffmann vytvořil vzory šablon.

Fotky vzorů výmalby jsou v minulém příspěvku a jak to vypadá v kombinaci s ostatním vybavením vidíte níže.

Joseff Hoffmann založil společně s malířem Kolomanem Moserem a průmyslníkem Fritzem Waendorferem dílnu uměleckého řemesla Wiener Werkstätte. Snažili se vzbudit zájem o moderní užité umění u měšťáků a dokonce i dělnictva. Tento přístup tvůrců se setkával s obdivem na stránkách soudobých uměleckých časopisů,  nicméně nejširší veřejnost nebyla na takové věci zvyklá a nechápala (viz článek na archinet.cz).

To mi trochu připomíná současnost. Taky je spousta designérů, dokonce i mnoho akcí, na nichž je možné se s akuálním designem seznámit a něco zajímavého si pořídit (třeba na Designbloku). Ale odráží se to nějak pozitivně na soukromém životním prostoru nejširší veřejnosti? :-)


Návrhy interiérů. Realizace nábytkových kusů jsou k vidění na webu Bonluxat.

Pracovna architekta Hoffmanna.


Exteriér domu, altán ve dvoře a balkon.

V Hoffmannově domě byla letos nafocena nová kolekce Zuzany Kubíčkové JL 2012. Fotografie od Karla Losenického najdete tady.

11 komentářů:

  1. Jé, kolem něj jezdím každý týden k rodičům :), krásně zdokumentované!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Len a já si na tvém blogu vždycky říkám, že žiješ v nějaké krásné krajině - tak už zhruba vím, kde. :-)

      Vymazat
  2. já jen doplním, že za krásnou rekonstrukcí/obnovou stojí také konkrétní soudobí architekti Hrůša a Pelčák, dnes již pracující samostatně. Hodně se mi líbí vestavba městské knihovny do hospodářského křídla: http://www.hrusa-atelierbrno.cz/obcanske-stavby/rekonstrukce-rodneho-domu-josefa-hoffmana-v-brtnici/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doplnění architektů.
      Knihovnu jsme bohužel neviděli, měli zavřeno. Na fotkách se mi taky líbí, ve skutečnosti jsem byla tak okouzlena pohledem na balkon, altán, kytky kolem a čápy na komíně, že jsem novodobou vestavbu při pohledu ze dvora víceméně přehlédla. :-)

      Vymazat
  3. Do minulého týdne jsem o městečku Brtnice vůbec nikdy neslyšela. Při cestě na dovolenou jsme omylem sjeli z trasy a projížděli jím. Byla to nádhera. Při cestě zpět v sobotu 4.8. jsme tam už zastavili úmyslně. Prošli jsme ho celé včetně muzea. Byla jsem okouzlena a nadšena krásou města.Pobyli jsme tam asi 4 hodiny a návštěvu města vč. muzea doporučuji všem. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme do Brtnice jeli cíleně za Hoffmannovým domem a prohlédnout městečko jsme ani nestihli. Jen jsme prošli po mostě se sochami a postáli u sochy medvěda.:-) Ale děkuji za tip, třeba se tam ještě někdy vypravíme.

      Vymazat
  4. Skvělý tip na výlet, až bude auto, určitě zajedu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prohlédni celou Brtnici, jak píše Marie výše.:-)

      Vymazat
  5. Úplně jsi mě, Jani, svým článkem nadchla, protože jsem viděla nedávno Zuzčinu kolekci a s otevřenou pusou jsem zírala na ty stylové prostory. Tak teď mám zbytek potřebných informací a pěkně mi to zapadá do mozaiky.
    Fotit kolekci v Hoffmannově domě musel být zážitek. Rozhodně mě v létě brtnická cesta nemine, to si ujít nenechám ;-). Děkuju za báječnou inspiraci!
    Moc tě zdraví Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi, jsem moc ráda, že ti článek přišel vhod.:-) Ta kolekce Zuzany Kubíčkové byla v Hoffmannově domě asi i vystavena, ale při naší návštěvě už byly k vidění jen fotky.
      Přeju příjemnou brtnickou cestu. :-)

      Vymazat
  6. Tapety nemají chybu, příjemná inspirace.

    OdpovědětVymazat