čtvrtek 23. dubna 2009

Plakát "Keep Calm and Carry On"


Plakát s textem "Keep Calm and Carry On" byl vytištěn v Anglii v roce 1939, v předvečer druhé světové války. Text je výzvou krále George VI. svému lidu. Většina z 2,5 milionu kopií zůstala celou válku nepoužita a plakát byl zapomenut až do ruku 2000. Tehdy objevil knihkupec Stuart Manley výtisk plakátu na dně krabice s knihami, které pořídil v aukci. Plakát se mu líbil a tak jej vystavil ve svém obchodě, kde se zákazníci občas zajímali o jeho koupi. Množství prodaných kopií bylo mizivé až do roku 2005, kdy byl plakát otištěn v novinách - jako tip na vánoční dárek. Slogan s korunkou se stal velice populárním.
No a mně se kombinace královské korunky, motivačně - konejšivého textu a výrazné barvy podkladu taky moc líbí. Bohužel právě pro účely psaní tohoto příspěvku nemůžu najít žádné extra hezké použití plakátu v interiéru. Snad aspoň tyto fotky dokládají, že může doplnit jakýkoliv styl bydlení.

Další informace: Keep Calm and Carry On, BBC News.

Obrázky (od shora dolů): Made by Girl, Apartment Therapy, Emmelines

7 komentářů:

  1. este rincón es muy apacible me gusta no soy de los estilos modernos ,este me encanta en otros lugares le llaman clasico renovado un saludo..faby

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle bych si měla vyvěsit v práci...

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě mě napadlo - neodpovídá ta první fotka Tvé představě o čtecím koutku? Nebo aspoň jedné z představ :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Aneris - jasně že jo! Ušák, polštář, deka... úplně se tam vidím, jak si chrupkám (tedy čtu). :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Jani,
    tak si říkám, jestli se můj komentář neodeslal, vůbec ho nemůžu najít:-(. Nicméně Ti moc děkuji za krásnou inspiraci, tenhle plakát mě naprosto dostal a právě jsem si ho okopčila a vytvořila, snad ho někdy vytisknu a hlavně pověsím a nikdo po mě nebude chtít autorská práva! Ta grafika je vážně cool a nadčasová. Ještě jednou díky za inspiraci, snad nevadí, že jsem to tentokrát takhle okopčila!:-D

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Sharko,
    jé, trošku Ti závidím, že dokážeš ten plakát reprodukovat, je fakt úžasný! Doufám, že až ho vytiskneš a vyvěsíš doma, že ho dáš na svůj blog, abych se mohla taky pokochat. :-) Jsem moc ráda, že jsem Tě k tomu plakátu přivedla, díky za zprávu.

    OdpovědětVymazat