úterý 1. října 2013

Otevřené ateliéry - Jan Eduard Španihel

Letos mi akce Otevřené ateliéry téměř unikla. V sobotu večer plánuje drahý skorochoť, že se zítra staví u malíře Jana Spěváčka. Cože??? A jo, jsou Otevřené ateliéry! Jenže my už slíbili přijet k babičce na oběd! Vyhledala jsem na internetu brožurku vydanou k této akci a s její pomocí ateliér nejbližší našemu bydlišti. A bylo jasno - v nedělním dopoledni se s Emou vydáme do ateliéru sochaře Jana Eduarda Španihela.

Ateliér a dílna se nachází ve vile, která nese jméno babičky pana Španihela - Hermína. Na vrátkách visí plakát s označením Otevřeného ateliéru, tak si dodáme trošku odvahy a zazvoníme na zvonek...

Odvaha se vyplatila, pan Španihel přichází otevřít a můžeme obdivovat první dílo, Anděla. Musím uznat, že mu to sluší, v garáži.  Autor není příliš spokojen s umístěním sochy na paletě, tak jsem ho ujistila, že palety jsou momentálně IN. :-)


Procházíme uličkou v suterénu vily, kolem police s modely. Vlevo nahoře je nerealizovaný model kostela pro Salesiány v Brně-Žabovřeskách.


Kompozici z kroucených ocelových pásků v popředí Ema označila za "špagety v uragánu". Pan Španihel na to: "No vidíš, a já v tom viděl ženskou."

 

Botičky po dětech.
 


Příští rok bych si ráda vzpomněla na Otevřené ateliéry včas a navštívila jich víc. A co vy - byli jste v některém ateliéru?

9 komentářů:

  1. Vůbec jsem o té akci nevěděla! Velká škoda :(
    Ale jinak, dílny a garáže jsem milovala už jako dítě. Těch zajímavých nástrojů tam!
    Díky moc za fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už loni jsem myslím slibovala, že napíšu o konání Otevřených ateliérů předem - no, nevyšlo, málem jsem je sama prošvihla. Je to skvělá akce, možná má slabou propagaci? Zkusím to pro příští rok lépe pohlídat.
      Dílny jsou bezva! :-)

      Vymazat
    2. Ha! Ještě není vše ztraceno, tento víkend jsou otevřené ateliéry na Vysočině, příští víkend v Jižních Čechách a ten další ještě v Rakousku. Takže já rozhodně vyrážím do Jižních Čech a možná i do těch Rakous :) Jupí!

      Vymazat
    3. SUPER!!!! :-))) A ještě je o víkendu Den architektury! Užiji si všechno! :-)

      Vymazat
  2. Pěkně zdraví, paní Jano!
    Pod vlivem vašeho loňského článku o téhle akci jsem navštívila Vlněnu, než to zbouraj. Lenka Pilařová, Olga Taušová, Jan Spěváček... Jsem celkem plachá, vnitřně jsem si ta jejich díla zkoumala, a všichni byli milí... Ale úplně nejradši bych si koupila jeden obraz od paní Pilařové - téma žena, 30. léta, tehdejší filmy, móda. Jsem ráda za takovou akci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taktéž zdravím a moc děkuji, že jste napsala! Doufám, že Vlněna vydrží ještě hodně dlouho, ať si zbouraj něco jiného (třeba Velký Špalíček :-)). Obraz od Lenky Pilařové, jak ho popisujete, ten by se mi taky líbil. A je to vážně akce výborná pro plaché lidi, já bych si tedy rozhodně nikam bez Otevření lozit netroufla... :-)

      Vymazat
    2. Lenka Pilařová pracuje na celém takovém cyklu, v ateliéru měla asi 3 věci, ale na svých stránkách to ještě nemá vyfotografované. No, Vlněna opravdu končí, cosi zaznělo o 3 měsících a nazdar...
      Vy jste náhodou moc fajn "kulturní referentka" pro nás (nejen) Brněnské :-). Si vždycky představím, jak jdete na nějakou jakože "vážnou" akci s tou svou dcerkou a ta to po svém "glosuje" (vizte ty špagety v uragánu:-D). Zdravím Světlana, a díky za tipy, všem zde!

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    Otevřených ateliérů - jižní Čechy jsem se zúčastnila poprvé minulý rok, byla jsem nadšená! Ráda bych upozornila na akci Den architektury, která se koná v některých městech tento víkend. Obě události mají podobného ducha. http://www.denarchitektury.cz
    A do třetice Pecha Kucha, my jezdíme do Železného Brodu, https://cs-cz.facebook.com/PechaKuchaNightZB, ale tato akce se pořádá v různých městech...Večery jsou hodně pestré, nabité pozitivní energií i zajímavými lidmi. Tak přeji jen samé příjemné zážitky. Iva





    OdpovědětVymazat
  4. Co se člověk nedozví. Kolem vily Hermíny jsem chodila 10 let, potkávala na ulici všechny členy rodiny, ale že pán je sochař jsem se dozvěděla až zde :-)

    OdpovědětVymazat