úterý 24. září 2013

Borovice?

Ne, že by na tom nějak hodně záleželo, ale jak moc "trendy" je momentálně borovice? Poslední roky jsem ji měla za nudné měkké dřevo - skvělé na postel z masivu, ale na pohled nic moc... ty suky... trošku nuda, ne?! Máme doma už mnoho let takovou postel, spí na ní dcera a je skvělá, jednoduchá, ergonomická a ekologická, jak to mám ráda. :-) Akorát ten vzhled mě trápil a spřádala jsem plány na natírání, lakování a jiné kamuflování.
Nic takového!
Byla jsem po dlouhé době v IKEA a vypadá to, že se borovice vrací "do módy". Jak říkám, ne že by na tom záleželo... :-) Co soudíte o borovici, je in nebo out?



IKEA samozřejmě něco z borovice mívala v sortimentu, třeba sérii IVAR a nějaké komody. Ale úplně nové mi přišlo použití dýhy ve velké ploše, třeba na dveře šatní skříně PAX:

Nebo šatní skříň ze série FJELL:

Komoda ze série IKEA PS je už z loňského roku, ale stůl s deskou z borovicové dýhy (v pozadí) jsem ještě neviděla. Docela se mi zalíbil a uvažuju, že se stane společníkem v úvodu zmiňované postele a pořídíme ho jako psací stůl do dětského pokoje.


17 komentářů:

  1. Ha ha, mám stejný problém, postel v ložnici máme z masivu (borovice) a taky jsem měla potřebu natírat, ale už naštěstí nemám. Přece jen je to kus krásnýho dřeva a jak vidím, dobře jsem udělala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No, já tý borovici prostě stejně nerozumim ..Naštěstí doma žádnou nemáme, tak nemusím řešit dilema. Fotogenický to je, ale jestli bych to chtěla domů? ..
    El.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle je mě je ta struktura dřeva dokonale krásná :)

    OdpovědětVymazat
  4. Věci z kvalitního materiálu módě nepodléhají. Sice jsou občas ve stínu, ale přežijí všechny výstřelky. I proto je lepší do finančně náročnějších kusů zainvestovat a ono se to vyplatí, protože je to nadlouho.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem děsně nekreativní, a tak si neumím představit jiný interiér než horskou chatu, do kterého by série fjell pasovala. Mám nějaký neopodstatnělý odpor vůči sukům borovice a smrku :) K nám domů rozhodně ne, ale moc bych se chtěla podívat do bytu, ve kterém to vypadá dobře. Ráda se předsudku zbavím!
    Levandule
    Napíšu, jenom co se trochu zorganizuju po konci léta. Mám nějaký líný čtvrtrok nebo co.

    OdpovědětVymazat
  6. asi zalezi na tom, kto aky styl v interieri preferuje. ja mam rada skandinavsky styl, kde vidno drevo casto, takze mne sa aj borovica paci
    myslim, ze v interieroch je to viac o tom, aki sme, co preferujeme, nez trebars v mode, kde ovela lahsie podlahneme nejakemu trendu - handry sa lahsie obmienaju nez nabytok. takze si myslim, ze pokial clovek nieco v interieri rad nema, netreba sa "nutit" to u seba doma trpiet. kebyze mi borovica nevyhovuje, kludne by som ju pretrela, trend-netrend

    OdpovědětVymazat
  7. Nad tím stolem s vykrouženejma nohama už nějakou dobu slintám a ta komoda s kovovejma úchytkama mi přijde taky skvělá. Za mě borovice jednoznačně ano! Navíc její dřevo krásně voní...:)

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, moc, moc zdravím! Co je in a co je out je dost jedno, hlavně, že se Emě dobře spí:-) Pro mě je borovice moc žlutá, moc vzorovaná a taková nějaká těžká. Já bych jí dala nějaký "protiúkol", aby byla co nejmíň rustiko.

    OdpovědětVymazat
  9. my mame ted doma vsechno smrkove a trosinku modrinu, takze borovicovou komodu, co tu porad neposkladana prekazi, planuju natrit bilou lazurou - struktura i suky videt budou, ale jen trochu. a kdyz uz dyhu, tak mam nejradsi brizu... a ten stul se mi libi taky, jen bych potrebovala 100x160cm... a tak siroke samostatne desky nemaji :((

    OdpovědětVymazat
  10. Taky jsem si toho všimla, že nejen borovice, ale vůbec dřevo a suky na zahraničních webech jedou v mnohem větší intenzitě než kdy dřív. Za mě je jakékoliv dřevo jako materiál víc než v pořádku, co mi ale na nábytku většinou vadívá, je to tvarosloví - že je to pojaté jak do rakouského domečku pro panenky, nebo do horských chat... a v tom i v tom bydlí jen málo z nás :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já borovici zatím nemusím, mám ráda barvy. Tak uvidíme co řeknu za rok...

    OdpovědětVymazat
  12. Já borovici zatím nemusím, mám ráda barvy. Tak uvidíme co řeknu za rok...

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuji, že jste se podělily o vaše borovicové pocity, moc mě to potěšilo! :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Je to jako v módě textilní. Vrací se to a stále častěji. Takže kdo je dostatečně dlouho Out, stane se zanedlouho In.

    OdpovědětVymazat
  15. A nebyla to dýha? Dneska je to na takové úrovni, že to rozeznat trošku z dálky je celkem problém. A v Ikei bych dýhu celkem i čekal. Ne u všeho, ale převážně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dýha. Ten stůl s borovicovou dýhou jsme nakonec nekoupili, dýha byla příliš "přírodní" a měla takový hrbolatý povrch. Do dětského pokoje na psaní úkolů zcela nevhodný. :-)

      Vymazat
  16. S tím souhlasím, stůl by měl být hladký. Dá se to řešit i podložkou na psaní

    OdpovědětVymazat