středa 12. prosince 2012

Teče voda, teče...

... po babiččině kredenci skáče...

To byl zhruba obsah jednoho telefonátu od velice smutné tchyně. V neděli večer, po návratu z chalupy, otevřela dveře do bytu a tím uvolnila stavidla. V bytě nad ní cosi prasklo, nikdo tam nebyl, nikdo nic neřešil a voda prosakovala... Závada nastala v koupelně, ale jak je voda tekutá, dostala se všude a pochopitelně především na nejoblíbenější kousky nábytku: zánovní sedačku od Polstrinu, již zmíněnou kredenc po babičce a starý šicí stroj na kovové podnoži. O podlaze, nově položené pár měsíců před tím, ani nemluvě. Stejně jako o stropech a stěnách, vymalovaných hned po položení nových podlah...


Sousedé z horního bytu si vytřeli podlahu a odjeli na dovolenou. Klídek, pohoda, vždyť přece mají pojištění! Bohužel, neměli, takže došlo na babiččino pojištění domácnosti, návštěvu likvidátorky a trpké zjištění, že ve smlouvě jsou stavební součásti bytu pojištěny do výše 2000 korun. Což je suma poměrně směšná a nebude stačit ani na malíře pokojů.

Čtete si pozorně texty smluv o pojištění domácnosti? Nebo podepíšete a pak se divíte?

9 komentářů:

  1. Já tomu moc nerozumím - i když sousedi nejsou pojištěni, stejně to přece musí zaplatit, ne? Ta škoda vznikla jejich zaviněním. A já - samozřejmě, smlouvy uzavírám ledabyle, ale teď mám docela fajn poradkyni a ta mi zatím vždycky poradila dobře. Tak ať to dobře dopadne!!!

    OdpovědětVymazat
  2. To je nadělení!

    Taky tomu zas tak nerozumím, ale myslím si to, co Lucie. Škodu platí ten, kdo ji způsobil. Pokud si uvědoměle cáluje pojištění, dobře pro něho, pojišťovna jeho škody uhradí. Pokud ne, jeho chyba, platí ze svojí kapsy. Jak by k tomu jinak poškozený přišel?

    Zrovna minulý týden jsem uzavřela smlouvu o pojištění domácnosti, tak budu doufat, že jsem četla pozorně a poradce i tentokrát radil dobře:)

    OdpovědětVymazat
  3. Já tomu rozumím tak, že tchyni vznikla škoda, na kterou je pojištěná a tudíž jí vzniká nárok na pojistné plnění. Pokud by pojišťovna měla pocit, že škodu někdo konkrétně zavinil, mohla by vymáhat tu částku po něm - a pak by sousedi mohli uplatnit své pojištění odpovědnosti za škodu. Otázka je, jestli to sousedé zavinili - jestli teda mohou za to, že někde v jejich bytě, ve zdi, praskla trubka...
    Oni dokonce slíbili, že rozdíl mezi náklady na odstranění škody a plněním od pojišťovny uhradí, uvidíme.

    Jinak já taky pojistku pečlivě vybírala - poté, co nám do bytu skrz střechu zatekl asi hektolitr vody z tajícího sněhu. Našla jsem jedinou pojišťovnu, která tohle kryje. Ale stejně už k nám nikdy žádné atmosférické srážky nevnikly.:-)

    Jsem ráda, že máte obě dobré zkušenosti s poradci, já nějak na žádného seriózního nenatrefila.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem se vrátila na blog, poobdivovat baletku a tady je potopa! Pojistné smlouvy jsou jakoby je psal někdo v jiném jazyku a když je člověk uzavírá, tak je téměř zbytečné si číst pojistné podmínky, protože je to nesrozumitelné a jen tak někdo neumí věštit budoucnost. Mojí tchýni se stalo naprosto to samé minulé léto - u ní za to mohla její vlastní hadička u záchodu a protože bydlí v RD na nikoho jiného vina padnout nemohla. Dodnes se z toho vzpamatovává ona i dům /rovněž měla spoustu věcí nových či po rekonstrukci a hlavně za své vzali schody/, takže vím, jak je to bolestné. A mě dneska orazítkoval kufr pošťák - nárazníkem, docela se mi hodilo, že jsem v pojišťovně chvilku pracovala. Kdybys chtěla mám jednu šikovnou paní, alespoň se to zdá, protože naštěstí se nám zatím nic nestalo a ostatní změny v papírech řeší na jedničku. Navíc je to tak pozitivní povaha, která se jen tak nepotká. Takže kdybys chtěla kontakt, dej vědět .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čáryfučko, díky. A Tvé tchýni přeju, ať na to brzy zapomene...
      Já teď už nechci řešit pojišťovny, momentálně mám na programu změnu dodavatele plynu a elektřiny - to je taky pěkná zábavička. :-)

      Vymazat
  5. Au... tak to je hodne neprijemne a jeste takhle pred Vanoci :-( pojisteni domacnosti mame celkem velke, ale je pravda, ze az tak do detailu jsme ho nezkoumali, snad nikdy takovou situaci nebudem muse resit, je to vazne pech :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, ona tchý taky platila docela dost, a pak bum bác - limit 2000 a hotovo. Vůbec si nevybavovala, že by ji o tom pojišťovák nějak informoval, nebo se ptal, jestli je to dostatečná částka...

      Vymazat
  6. Jani, já si před měsícem pojišťovala byt i domácnost a normálně si nejsem tak úplně jista, jestli kryje i tohle, ale vím, že jsem chtěla, aby mi to pokrylo prakticky všechno (mám dojem že i okadění okna nekorigovaným holubem :o)))
    Jinak jsem měla finančního poradce, který mi sice poradil dobré produkty, ale ve finále když přišlo na nějaké aktualizace a podobně, neudělal vůbec nic, takže vlastně chtěl mít jenom provize z uzavřených smluv. Teď už spoléhám sama na sebe.... nic jiného mi nezbývá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, Evi, ty zlotřilé holuby si budu muset připojistit! :-)

      Vymazat