neděle 7. října 2012

Modro-bílá kuchyně pro maminku


Maminka architektky Lenky Křemenové z A1Architects bydlí v domě z 30. let, který původně sloužil jako administrativní budova k přilehlé pile. Dům prošel v 80. letech rekonstrukcí a místní bytový podnik ho rozdělil na bytové jednotky - tak jako většinu podobných objektů v Sudetech. Rodiče dům v 90. letech opět spojili a využívali pro rodinné bydlení. Ovšem kuchyně zůstala stále stejná. Styl 80. let už určitě nikoho nebavil, takže letos nastala přestavba.

Kuchyň získala lehce venkovskou atmosféru, zejména použitím tradičních materiálů (podlaha z běleného dubu, kachlová kamna s šamotovou omítkou, nábytek z masivního dubu). Ústředním bodem nové podoby kuchyně se stala maminčina sbírka keramiky a porcelánu v modro-bílé kombinaci, která určila i barevnost keramických obkladů a dlažby. Nádobí je nyní uloženo v policové stěně a oslavou oblíbeného dekoru je pro tento prostor speciálně navržené papírové stínidlo.


Právě ten kostkovaný lustr z úvodní fotky přitáhl můj pohled ke kuchyni. Velké stínidlo visí nad masivní dubovou deskou, obklopenou hezkými bílými židlemi - krása! Ta kuchyně má nějaké kouzlo- ačkoliv to vlastně není styl, který by se mi nějak obecně líbil, je prostě úžasná. Myslím, že je na ní hodně poznat, že je navržena s dokonalou znalostí potřeb rodiny a hlavně s láskou.

 

Fotky jsou od A1Architects, na odkazu uvidíte i další záběry a také fotky z navazující rekonstrukce koupelny a vstupní haly se šatnou.

8 komentářů:

  1. Tak to je opravdu nádhera. I když já bych asi ještě přidala nějaký textil - polštářky na tu lavici pod okny, prostírání - působilo by to útulněji...

    OdpovědětVymazat
  2. Jani taková selská moderna, ve které by člověk mohl očima šmejdit do nekonečna. Mám ráda neobvyklé věci i přírodní materiály, pro mě by to sice nebylo, ale je to skvělé!

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, že ta kuchyně je úžasná. Modrou barvu, až tak nemusím, ale tady mi vůbec nevadí. Moc pěkné!Monika

    OdpovědětVymazat
  4. Kuchyň se mi líbí, netuctová, čistá. Celá práce studia je hodně povedná. Zkoukla jsem od nich vše, inspirativní.

    OdpovědětVymazat
  5. Opravdu nádhera, vymyšlené do každého detailu (moc se mi líbí i zakrytí radiátoru, aby nerušil)a čisté. Díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezké, mám ráda modrobílou kombinaci.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkná dlažba s ornamenty v kuchyni. Zdařilá rekonstrukce.

    OdpovědětVymazat