úterý 2. října 2012

Den architektury - brněnský Bronx a Plynárny

Zúčastnili jste se některé z procházek s architekty v rámci Dne architektury?

V Brně se konaly tři, z toho jedna cyklistická. Já vzala dceru na sobotní procházku po "brněnském Bronxu", což je oblast kolem ulice Cejl, bohatě osídlená romskými rodinami. Čili do míst, kam člověk obvykle nerad chodí - zejména sám, s foťákem v ruce a očima okouzleně zírajícíma po okolí.


Sraz byl u Muzea romské kultury. Organizátoři čekali cca 20 lidí, dostavilo se jich, dle mého odhadu, aspoň 150. Síla. Zatarasili jsme ulici a do pár minut na nás někdo z místních obyvatel zavolal policajty. :-)


Takže se skupina rozdělila na dvě a my s Emou se přidaly k té, co se vydala do areálu Jihomoravských plynáren, který do současné podoby uvedl Atelier A PLUS.


Když Emu nudil výklad, půjčila jsem jí foťák takže máme spoustu báječných fotek tohoto typu. :-)


Brňáci, nebyli jste na druhé části této procházky nebo na jiné akci v rámci Dne architektury? Ráda bych viděla aspoň fotky. Díky! :-)



8 komentářů:

  1. Když se řekne Cejl, tak mi naskočí vyrážka....................obdivuju odvážlivce, kteří tam mají firmy !
    A ty plynárny, mno, žíly mi to nevytrhalo !
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, na Cejlu je to divoce romantický. :-) Akorát Ema se divila, proč je tam takový binec... Aspoň si člověk více váží relativního pořádku a bezpečí ostatních částí Brna. :-)
      Plynárny se mi nepodařilo nafotit dle mých představ, mně se moc líbí a už jsem je chtěla dávno vidět. Ale pro Tvoje žíly budu muset vymyslet holt něco jiného. :-)

      Vymazat
  2. Přez Cejl jsem jezdila ze školy na nádraží,ale už to pár let je, a tak nějak jsem byla ráda, že jen projíždím : ) Ale věřím, že se tam schovávájí velké zajímavosti. Mrzí mě, že jsem Den architektury, v našem okresním městě nestihla, snad jindy.
    Hezký zbytek týdne : )
    K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, já ty končiny taky dobrovolně nevyhledávám a tohle byla skvělá příležitost, jak to tam v bezpečí velké skupiny trochu prošmejdit. :-)
      Také přeju hezký zbytek týdne. :-)

      Vymazat
  3. Ten sraz... nebyl na Bratislavské? Je mi to nějak povědomé. Tudy jsem chodila 4 roky do školy. A Cejl, to snad bývala Gottwaldova? Nebo už se mi to po těch 30 letech plete?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, sraz byl na Bratislavské, poznáváš to dobře. Ty jsi studovala v Brně?
      Cejl byla Gottwaldova, no fakt, tak to mi úplně vypadlo z hlavy. Nebo jsem to možná ani nevěděla, já se do Brna přestěhovala až po revoluci... Jenom Ruďáku, nyní Moravskému náměstí, říkám stále Ruďák.

      Vymazat
  4. No vida!!! Tak to můžu říct, že přesně na tom místě pod stromem, co je na fotce, se mi zhroutila spolužačka, co jsem ji vedla na intr a odmítala udělat byť jen krok. Tehdy mobily nebyly, tak jsem na Bratislavské stopovala!!!! No a první mi zastavili nějací dva cigáni ve stařičké škodovce. Kdo taky jiný, že? Zrovna tam. Byli úžasní, chtěli nás hodit rovnou do špitálu, já jen potřebovala odvézt na intr, že potřebuje prášky a bude to dobrý. No a internát byl tehdy na Mozartově, dnes je tam dle mě další budova soudu. Jsem už zkrátka stará páka.

    OdpovědětVymazat
  5. Další stará páka, která neustále chodí po Gagarince, Třídě vítězství a Lenince a je k smíchu děckám a rodilým brňákům..............
    Jaromila
    Jani, nezlob se, že to nesouvisí s článkem, ale nemohla jsem nereagovat...

    OdpovědětVymazat