pondělí 14. března 2011

Sklenička na víno od Jakobsen Design

Jakobsen Design založil mladý český designér Martin Jakobsen. Skleničkou na víno kulatého tvaru a bez nožky nazvanou rEvolution hodlá narušit stereotyp vinného skla. Sklenička stojí na "seříznutém" dně a nejlepší na ní je, že při pití vína se váš nos zanoří přímo doprostřed dění (tedy skleničky). Odpadá tak rádoby znalecké kroužení se sklenicí a snaha o zachycení aroma nedostatečně dlouhým nosem.:-)

Noviny ze studia Jakobsen Design sledujte na Facebooku.


Obrázky z MAUDhomme.




9 komentářů:

  1. Líbí se mi moc, ale nejspíš bych musela chodit s bryndákem v záloze na každé soirée s vínem :o))

    OdpovědětVymazat
  2. A pytlík soli proti skvrnám od vína v elegantní kabelce. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. ta sklenicka je navrhnuta tak,ze neni moc velka sance aby se clovek polil! nebojte se :))

    OdpovědětVymazat
  4. wow, this is amazing!!! such a gorgeous idea!

    xx, Sabinna and David

    broken-cookies.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Katie, díky za ujištění.:-) A též za tip na tenhle post, první zmínku o Jakobsen skleničkách jsem našla u Tebe.

    OdpovědětVymazat
  6. Mě osobně se tyto sklenice nelíbí, ale ať si každý kupuje jaké chce.

    Jen jsem chtěl říct, že podobné "nestereotypní" designy jsou povětšinou velmi nepraktické. Doma možná hostitelce lichotí, když její hosté neumí požívat jim předložené nádobí a ona jim to musí vysvětlit a zároveň se nadšeně rozpovídá o designu...

    Ale v restauraci, kde jsou příbory které z talířů při odklízení padají, příliš úzké/široké/vysoké sklenice které všude překáží a za provozu do nich běžným způsobem nejde nalévat víno nebo taliře tak velké/těžké/blbě tvarované, že jste rádi, když jej unesete v jedné ruce (natož tak vzít třeba dva), je "designové nádobí" pěkně nahovno. A nejvíc mě fascinují polévkové lžíce, které mají tvar lžičky na zmrzlinu a šálky, které nelze uchopit za ouško a jezdí po podšálku...

    Mě osobně se líbí klasické nádobí (samotná formulace "narušit stereotyp vinného skla" mne děsí), co je špatného na decentně, vkusně zdobených talířích z kostního porcleánu a kříšťálových sklenicích? Někdo může říct, že je to staromódní, ale nejraději jím z nádobí z dob našich babiček. Tehdy ještě nože krájely a na vidličky se dalo napichovat, lžíce nebyly placaté a sklenice byly z opravdového skla.

    OdpovědětVymazat
  7. Vítězslave, ehm... "nahovno"??? Od elegantního gentlemana bych se takového hodnocení věru nenadála. :-)
    Na klasických tvarech a materiálech není špatného samozřejmě vůbec nic a příbory z dob našich babiček byly opravdu mnohem použitelnější.
    Tyhle skleničky sice nejsou klasické, ale mají vtip a moment překvapení a mě prostě baví. I kdyby měly nakonec fungovat jen jako záminka hostitelky pro nadšené ódy nad designem. Třeba takový kultovní lis na citrusy Juicy Salif od Starcka ani k ničemu jinému než zahájení konverzace snad ani sloužit nemá. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Za "nahovno" se omlouvám. Na Moravě jde o běžný výraz. Není to vulgární, je to silnější než "na nic" ;)

    OdpovědětVymazat
  9. No sice zajímavý design ale myslím že se nevidí na nic proti klasické sklenici na víno. A vlastně takovou sklenici vidím poprvé, tak by mě zajímala třeba její cena. Jinak co se týká vína tak jsem narazila na tenhle e-shop se zahraničním vínem nemáte někdo zkušenosti? Jako třeba jestli je to spolehlivá stránka kdyžtak díky za info.

    OdpovědětVymazat