úterý 26. ledna 2010

Dům na úzké parcele




Tenhle dům stojí ve švédském městě Landskrona a já ho našla na Apartment Therapy. Dům je 5 metrů široký a stojí v uličce mezi domy s velice různorodými tvary, výškami, šířkami, fasádami, styly. A krásně se tam vyjímá. Uvnitř je dům v podstatě jednoprostorový, v interiéru převládá bílá barva, barevné oživení vnášejí textilie a hřbety knih. Knihovna je vůbec nejlepší částí domu. Rámuje celou jednu čelní stěnu s oknem, které je poměrně nízko položené, spodní skříňky knihovny vytvářejí hluboký parapet. Nejen na květiny, ale po doplnění o polštářky se z okna stala skvělá čítárna, kombinovaná s pozorovatelnou cvrkotu na ulici. Úžasné místo.
Další fotky, plány a modely domu jsou na stránkách architektů Elding Oscarson nebo na Arch daily.

9 komentářů:

  1. Juu,ten sa mi páči.Zvnútra vôbec nevyzerá,že má len 5m na šírku...Zaujímalo by ma len,ako by sa tvárili susedia,ak by to bolo v Čechách :)

    OdpovědětVymazat
  2. No ja ako susedka by som to brala, na Slovensku. Veľmi fajn bývanie a tá mini záhradka - joj,fajn.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem asi konzerva,ale ještě pořád se dívám na zástavbu kolem.Dům je hezký,ale asi by se mi líbil v jiném prostředí.

    OdpovědětVymazat
  4. Susedia v Čechách by se asi moc netvářili, nevím.:-) Mně se na jeho zasazení do okolní zástavby nezdá nic moc nepatřičného. Přece jen je úzký a bílý - vlastně při pohledu z ulice není téměř vidět. Viz http://www.eldingoscarson.com/ (fotky 3 a 4).
    A děkuji za komentáře. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, že dům je z konceptu prostředí a narušuje harmonii okolí.Zkrátka pěst na oko... :o)Mokopa

    OdpovědětVymazat
  6. Neee, protestuji! :-) Nic nenarušuje, dyť on v té ulici je v podstatě neviditelný! :-)http://www.eldingoscarson.com/ fotka č. 2.

    OdpovědětVymazat
  7. Evidentne som eclektička :) Mám rada mix všetkého, starého s novým ... má to čaro, ale určite sa na to musí ísť s citom - ako na všetko.

    OdpovědětVymazat
  8. Jana: Jak neviditelný? To že je bílý dům vyfocení na pozadí bílé oblohy ho nedělá neviditelným. Je to třípatrová hmota stojící v řadě jednopodlažních domků s podkrovím - to je fakt. Líbí se mi, ale vůči okolí působí ignorantsky (i co se týká domů přes ulici). Architektura vzniká vždy v kontextu.

    OdpovědětVymazat
  9. To mi připomíná takové ty uzoučké domky nahecmané jeden na druhým. Ale konkrétně v tomhle případě se mi to jak je domek vražen mezi dva jiné domy opravdu nelíbí. Je tam jako pěst na oko. Já třeba nemám nic proti takovým řadovým bytovým domům a nově vznikajícím projektům. Ale tohle za mě ne.

    OdpovědětVymazat