pondělí 1. června 2009

"Okatý plakát" - Olle Eksell



V článku o trendech ve švédském bydlení jsem psala o "okatém plakátu", graficky výrazném prvku, jenž se relativně často objevuje ve švédských interiérech. Pátrala jsem po původu plakátu a pomohl mi nález fotky plakátu z takové blízkosti, že se dal na monitoru vyluštit text ve spodní části - především jméno autora, jímž je švédský grafik Olle Eksell. Plakátu se přezdívá "kakaové oči" - oči byly značkou tradičního švédského výrobce kakaa firmy Mazetti (dnes firma Fazer Ögon).



V roce 1940 výrobce vypsal soutěž na nové ztvárnění loga a vyhrál návrh Olleho Eksella se stylizovaným zobrazením očí, které známe právě z "okatého plakátu". Oči z kakaa jsou dodnes nejznámnější švédskou potravinářskou značkou.


Plakát prodává Form/Design Center. Myslím, že je tak oblíbený nejen pro své grafické kvality, ale nejspíš i pro vzpomínky na sladké kakao z dětství...

5 komentářů:

  1. Pěkné :-) Kakao já ráda.
    Ty oči mi připomínají oči Buddhy na tibetských chrámech - např. tady http://comps.fotosearch.com/comp/ICN/ICN003/tibet-boudhanath-buddha_~F0028475.jpg

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes v noci mě asi budou pronásledovat divoké sny o Budhovi s hnědýma očima, který mě nutí pít kakao se škraloupem... Brrr... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jejda jejda todle bych asi doma mát nemohla...bych měla pocit, že mě pořád někdo pozoruje..

    OdpovědětVymazat
  4. Jano, díky moc. Vůbec nechápu, jak je možný, že já "skoro Švédka" tohle nevěděla a ani mě to nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
  5. Ado - že Ty nemáš ráda kakao. :-)
    Sandro - mně by spíš vadily ty původní oči na staré plechovce kakaa, přijdou mi nelidské, trochu jako oči plaza - s obočím. :-)

    OdpovědětVymazat