sobota 29. září 2012

Den architektury a dokument o Tugendhat


Dnes a zítra je Den architektury, vydáte se na nějakou architektonickou procházku?

Pokud ne, můžete si ho užít i doma u televize -  v neděli 30.9. ve 20.05 totiž Česká televize uvede dokument Rudolfa Chudoby: Osud jménem Tugendhat. Dokument režisér točil dva roky, je samozřejmě o historii budovy a její nedávno dokončené rekonstrukci. Zajímavé mohou být hrané pasáže, představující život rodiny Tugendhatových v jejich domově. Já ve vile po rekonstrukci ještě nebyla, tak jsem zvědavá na pohled do technického zázemí a představení celého rekonstruovaného interiéru. Uvidíme taky záběry stěny z makasaru, která se do vily vrátila při rekonstrukci poté, co její rozřezané kusy byly objeveny na stěnách menzy právnické fakulty.

Více o dokumentu třeba na idnes, odkud jsem si půjčila obrázek.



2 komentáře:

  1. Vůbec mě nenapadlo, že na právech se objevily její kusy v menze, zrovna v pondělí jsem tam byla na obědě... Na druhou stranu mě to moc nepřekvapuje... :( :D
    Na dokument určitě kouknu a na oplátku doporučím knihu Skleněný pokoj od Simona Mawera, která popisuje pravdivé osudy vily Tugendhat ve smyšleném románu. Dostala jsem ji před dvěma lety k narozeninám a od té doby si ji každý rok čtu a každý rok vzdychám nad tím jak je to nejlepší kniha :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za připomenutí - Skleněný pokoj mám už dva roky rozečtený a stále mi chybí dočíst pár posledních stránek... četla jsem to v nemocnici a po návratu domů už se k románu nevrátila.

    Dokument o Tugendhat se mi líbil. Sloupy v menze obložené makasarským ebenem - no, taky by mě při pohledu na ně nenapadlo, že pochází z Vily. :-)

    OdpovědětVymazat