neděle 6. listopadu 2011

Seminář o látkách v obchodě Kalců

Šiju, šiju si botičky, do sucha i do vodičky.

Ne, nejsem vodník ani nepřiznaný potomek rodiny Baťovy a boty fakt nešiju. Můj šicí stroj v dlouhých chvílích volna vzpomíná na akční minulost a smutně kouká na mé nynější výtvory.
Polštářky, chňapky, sukýnky do gumy a pyžamko pro pětiletou dceru.
A to bývaly doby, kdy jsem si ušila i šaty na maturitní ples... Varování - obrázek je níže na stránce.

Děsivé, špatně ušité a přímo před očima se rozpadající oděvy, nabízené v oblíbených obchodních řetězcích, mě poslední dobou donutily šatit se zejména v sekáčích. Zde budiž vzorem třeba má oblíbená Zu.

Nevím, zda je ještě v Česku někdo, kdo nezná Módní peklo. Jelikož jeho autorka Ada bydlí v Brně, občas jsem si při pochůzkách po štatlu říkala: "Dneska potkat Adu, tak má pěkný úlovek do Pekla". A heč! Jsem tam!

Do jedné z diskusí na Módním pekle se zapojila paní Kalců, majitelka stejnojmenného obchodu s látkami v Brně a Praze. Nabídla čtenářkám informační seminář o látkách, jehož jsem se v sobotu zúčastnila. Na semináři jsme měli (čekala jsem samé ženy a dívky, ale zúčastnil se také jeden mladý muž) možnost látky si osahat, na vše se vyptat a udělat si vzorníček. Látky, nůžky, brožura, lepidlo. To mě bavilo. Každý účastník si vyrobil vzorník a dostali jsme také dárečky, z nichž mě zejména potěšilo poslední číslo Burdy. Už jsem ji dlouho nekupovala, jelikož fakt nešiju, ale v dobách dřívějších jsem hltala každé číslo.

Otázka pro pamětníky: pamatujete Burdu v ruštině?
Otázka pro všechny: šijete si na sebe oblečení?
Otázka pro mě: když jsem se u paní Kalců tak poučila, pustím se zase do šití?




No a perlička na závěr - můj opus magnum z blíže nespecifikovaného roku minulého století...

18 komentářů:

  1. Jani, o Módním peklu jsem doposud neměla páru a jsem nadšená. A ty růžové šaty jsou extra třída! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vezmu to odzadu. Padla mi čelist nad těmi šaty! Téééda, téééda, téééda! To je paráda! Peklo i Zu znám a sleduji a většinu času, kdy se zřídka proháním po ulicích centra se bojím, abych na Adu nenarazila. Kurz musel být moc prima, jsem tedy moc zvědavá, jaká bude odpověď na třetí otázku, roční období ruční pracem přímo nahrává a i pyžamko se určitě počítá. A ještě dumám, kterápak z pekelnic na fotkách je autorka tohoto blogu? No jsem zvědavá,co. Hezký týden Čára

    OdpovědětVymazat
  3. Moje maminka je dámská krejčová a to mi dalo školu už od malička. Nikdy jsem neměla kupovaný zimní kabát - vždycky ušitý od maminky, a takový, ve kterém prostě není zima (nechápu ty nebožky, co si kupují to, co prodají v řetězcích - drahé je to, visí to jak hadr a nehřeje to). Nikdy jsem se ale nenaučila šít - je v tom strašně moc dřiny, umu, prostě je to řemeslo! Miluju mamkou šité oblečení. Ale k tomu se člověk musí prokousat, stejně jako se všichni prokoušou nejlevnější kosmetikou, a až jim to sežehne tvářinku, uvědomí si, že nikdy není tak bohatý, aby musel kupovat ty nejlevnější věci. Tak.

    OdpovědětVymazat
  4. Jejda, moje růžovky se úplně červenají nad pochvalami.:-) Dneska jsem je dovezla od maminky, vyhazovala nějaké staré krámy... málem se ocitly v popelnici a já bych byla bez důkazu svojí bývalé šikovnosti.:-)
    Soni, žasnu, že jsi neznala Módní peklo a jsem ráda, že jsem Ti zajistila kvalitní čtení na dobu Tvé částečně nucené relaxace.:-)
    Čári, v kruhu rodiny a známých jsem vypsala soutěž, kdo mě první pozná na Adiných fotkách, vyhrává mnou vlastnoručně ušitou utěrku. Vyhrála moje rodná sestra, ale jestli se chceš zúčastnit, tak si tipni. Utěrky šiju ze starého povlečení, materiálu mám dost.:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ef, tak v mamince máš poklad! Mně taky učila šít mamka, hodně na mně a sestru šila, když jsme byly malé. Na sváteční červené krimplenové šaty vzpomínáme doteď.:-)
    Zrovna dneska jsme to rozebíraly u oběda, vzpomínaly jsme, jak si mamka šila kostým, co měla na sobě Bohdalka v Televarieté...

    OdpovědětVymazat
  6. Takový seminář bych brala taky. Užitečná věc.

    OdpovědětVymazat
  7. a já se můžu účastnit? Tipuju ta co na první fotce ošahává latex (i když je to vlastně lack:) ). Úplně žasnu, jaké to tu máš pěkné. Bodejť bys měla čas na šití :)) Jdu to tady prozkoumat... Levandule

    OdpovědětVymazat
  8. až teď mi došlo, že jsem možná měla napsat komentář taky sem. už se moc těším, až sem přijdu za ty tři dny a přečtu si ty must-have.

    a k těm šatům: naprosto tě obdivuji, že dokážeš něco takového ušít. já jsem nedávno vystřihla záplatu na dětských punčoškách a připadala jsem si jako královna světa, protože to je tak moje maximum, kam s jehlou a nití dotáhnu. jen ti k tomu tedy chybí růžové punčošky a rukavičky, růžové botičky a klobouček a budeš taková princeznička...

    OdpovědětVymazat
  9. Burdu v ruštině znám, maminka ji podpultově kupovala a možná ještě nějakou doma mít bude.

    OdpovědětVymazat
  10. Levandule, díky za důvěru, ale štíhlá dlouhovlasá slečna bohužel nejsem.:-) A která jsi Ty? :-)

    trb, slib o must-have jsem učinila, abych se mohla zpronevěřit Tvému bodu č. 12 a pak napsat srdceryvnou omluvu, proč jsem to nestihla sepsat.:-) A ty šaty jsem šila před dvaceti lety, dneska už taky jenom záplatuju dětské věci.

    Anonymní - já bláhová všechny ty ruské Burdy vyhodila, škoda.

    OdpovědětVymazat
  11. Kde jsou ty časy, kdy jsem si ušila i zimní kabát s podšívkou. Dnes se mi nechce ani do polštářku. S nostalgií vzpomínám na bazar s látkami v Brně nahoře ve Francouzské ulici, dodnes mám některé ukořistěné poklady schované nezpracované a obávám se, že už je ani nidky nevyužiju.

    OdpovědětVymazat
  12. Jani, pak mě napadlo, že z takové fotky by tě příbuzní poznali na první pohled a nemuseli by tipovat... holt mi to míň myslí, to víš, hormony ;-) Ale asi nemáš dopodrobna přečtenou diskusi o MMB, jinak bys zpětně lehce určila Adu, toho kluka - a mě:) mimochodem, na galanterii se chystáš? Levandule

    OdpovědětVymazat
  13. Majko, taky mám různé úlovky z dob minulých, dokonce i něco na kalhoty od Kalců - koupeno před...ehm... patrně 18 lety.:-)
    Levandule, já jsem děsně zvědavá a v diskusi o MMB jsem vaši identifikaci nenašla, nemůžu skrz to spát! Neposlala bys mi odkaz, prosím? designeclectic@klikni.cz. Díky. Na galanterii bych ráda zašla, Ty též?

    OdpovědětVymazat
  14. Nějak se to tady se mnou dneska nekamarádí, posílám potřetí, snad to tu pak nebude třikrát :)
    úplně mě překvapilo, že někdo z první várky není okamžitě přihlášený i na galanterii - já teda rozhodně jsem :)
    Jinak mail jsem poslala, ten snad dojde bez přemlouvání.

    OdpovědětVymazat
  15. Všem kdo poslali přihlášky jsem se snažila odpovědět. Momentálně se zpracovávají pozvánky na semináře o galanterii do Prahy 14.1.2012 a Brna 28.1.2012. Vypadá to podle počtu přihlášených, že budou vždy dva až tři v jeden den. Máme už hotový blog na našich stránkách www.kalcu.cz a na něm budou od příštího týdne nejaktuálnější informace. Těším se na Vás D. Kalců.

    OdpovědětVymazat
  16. Pro všechny nedočkavé z Brna hlásím. 26.3.2012 otevíráme novou prodejnu Kobližná 21. A samozřejmě 14.4.2012 pořádáme přesunutý seminář O galanterii. Všichni, kdo byli přihlášeni budou obesláni pozvánkami v březnu. Těšíme se na Vás.

    OdpovědětVymazat
  17. Skvělá adresa, blahopřeju a těším se! Díky moc za zprávu.

    OdpovědětVymazat
  18. Měla jsem tento "kostýmek" ve světle růžové na závěrečný ples v tanečních. Je to ušité podle Burdy. Závěrečný ples byl v únoru 1991. Darina

    OdpovědětVymazat