středa 9. listopadu 2011

Cestou z gymplu


Milé děti,
za devatero horami a devatero řekami, za Kraví Horou, na vrcholu Wilsonova lesa stojí Biskupské gymnázium. Žil, byl, do gymplu tohoto chodil, jistý Jakub Havránek. Poté chodil ještě na VUT v Brně, kde letos dokončil studia průmyslového designu. Ale to nás až tak nezajímá, předmětem dnešního článku jsou cesty páně Havránka z gymplu, cesty na gympl, jistě zajímavé cesty z tanečních a podobné bloudění po brněnské Masarykově čtvrti a Pisárkách. Jakub Havránek chodil z gymplu přes Hlinky a Žlutý kopec a svou oblíbenou trasu může představit i vám!

Jakub Havránek je lektorem vycházky Cestou z gymplu, pořádané sdružením GET ART! v rámci projektu Hlavu Vzhůru! Cyklus netradičních vycházek s lektorem má za cíl představit obyvatelům a návštěvníkům Brna místa, která možná obvykle procházejí bez povšimnutí. Průvodci na trasách jsou mladí odborníci na různé oblasti (design, urbanismus, sociologie, filosofie...).

Já byla ve středu právě na vycházce Cesta z gymplu, protože ráda koukám na funkcionalistické (i jiné) vily a ty jsou v této lokalitě na každém kroku, což se bohužel o cestě z mnou absolvovaného gymplu říci nedá... Myslím, že školu pro dceru máme tímto vybranou.
Při procházení kolem Vily Stiassny jsem si vzpomněla na doby ještě hluboce předgymnaziální, když jsme s rodiči jezdili autem do/z Brna právě přes Pisárky. Tatínek byl projektant a funkcionalismus obdivoval, k čemuž hodlal inspirovat i své dvě dcery, které ovšem jeho obvyklé upozornění na "Vládní vilu" přecházely bez povšimnutí, nebo koukaly akorát na dva samopalníky stojící před ní...

Fotodokumentaci mám mizernou, jelikož napřed došly baterie ve foťáku a pak zapadlo slunce. Ale nenechte se odradit a určitě se na některý z okruhů projektu Hlavu Vzhůru! vydejte.

Rodinný dům Herminy Weiglové, Brno, Kalvodova 2, od Ernsta Wiesnera

Patočkova vila, Brno, Kaplanova 11, podle projektu Jiřího Krohy.
Osobní vzpomínka lektora (volná citace): "Tady bydlela taková paní, která studenty našeho gymplu neměla moc v oblibě a vždycky na nás pouštěla psa."
Po těchto slovech se otevřely dveře a do předzahrádky vyběhly hned tři zhurta štěkající exempláře.


Tesařova vila, Brno, Hroznová 18, autorem je Bohuslav Fuchs.
Budova právě prochází rekonstrukcí, na první pohled roztodivné barvy fasády jsou návratem k původní podobě domu.

4 komentáře:

  1. Škoda, že už do Brna nejezdím!Tohle bych si ujít nenechala.

    OdpovědětVymazat
  2. no bylo to naprosto super, hned jsem cestou domů okoukla všechny další zajémavé domy, těším se na další novou procházku Jarka

    OdpovědětVymazat