úterý 30. dubna 2013

Kde děti spí?

Kde děti obvykle spí? Přece ve svém pokojíčku nebo ve svojí postýlce - co je to za divnou otázku?

Takto se ptá James Mollison ve svém projektu Where children sleep. Anglický fotograf cestoval po světě, projel přes USA, Mexiko, Brazílii, Anglii, Itálii, Izrael, Západní břeh Jordánu, Keňu, Senegal, Lesotho, Nepál, Čínu a Indii a všude fotil děti a jejich místo ke spánku. Fotografie uvádí krátký příběh konkrétního dítěte - můžeme se tak dozvědět o nepálské dívce Indiře, která od tří let pracuje v žulovém lomu, beduínském chlapci Bilalovi, jež nocuje venku se stádem koz, japonské slečně Rise, která se chce stát gejšou... Dětskou ložnici čínského Donga "zdobí" portrét komunistického fanatika, Joey z USA žije obklopen maskáčovým vzorem a spoustou zbraní, malá Jasmine nejspíš vyhrává jednu soutěž "krásy" za druhou a její pokoj je zavalen spoustou korunek a ocenění.

Žijeme ve skvělé části světa a dokonalém čase.
V dětském pokoji ať je klidně binec.













9 komentářů:

  1. Zdravím, o tomhle projektu už jsem kdysi četla, nebo spíš vím, že už jsem viděla ty fotky a jsou fakt za srdce beroucí ...ty extrémy...přesně jak píšeš...můžeme být rádi kde a v jaké době žijeme a hlavně naše děti!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherně nafocené, nemám slov, ty rozdíly jsou neuvěřitelné.

    OdpovědětVymazat
  3. Nějaké ty pokojíčky jsou moc smutné. Viděla jsem už něco podobného, s čím si děti hrají. Dítě z Afriky třeba mělo lahev od Coca Coly apod. Ani nevíme, jak dobře se vlastně máme.

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasný projekt ! Je dobré srovnávat, v člověku je hned víc pokory.

    OdpovědětVymazat
  5. To je jedna z nejzajímavějších věcí, kterou jsem viděla. Připomíná mi to jeden nekomentovanýn dokument, který ukazoval první rok dětí v různých koutech země. Někdy se člověk směje, někdy ho mrazí. A děti jsou šťastné všude.

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle musí vzít za srdce snad úplně každého. Neskutečně zajímavý projekt. A tvoje závěrečná slova jsou ♥♥♥.

    OdpovědětVymazat
  7. Já zas viděla projekt, jak jedí lidi z různých zemí... Nějak co snědí za týden nebo tak, myslim, že v Magazínu MF. A taky to bylo šílený, ty rozdíly.. Tady je asi nejhorší ten maskáčovej pokoj, s těma zbraněma..Ten plyšovej medvídek v uniformě..

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím s Luu. Projekt jsem využila k výuce šesťáků, když popisovali svůj pokoj. Byli dost otřeseni právě tím zbrojířem a italským bezdomovcem. Jedna maminka mi pak řekla, že se od té doby její syn se svým pelíškem ráno loučí a odpoledne jej zdraví.

    OdpovědětVymazat
  9. Je mi jich tak moc líto. Když si to srovnáš s našima dětma, který mají postýlky, dětský oblečení apodobně, tak tyhle nemají nic :/

    OdpovědětVymazat