středa 11. ledna 2012

Je kniha materiál?

Hrozně ráda čtu.
Knihy. Časopisy. Noviny. Seznamy ingrediencí kupovaných potravin.

Knihy nevyhazuju, neprodávám, nerozdávám. Syslím a plním knihovnu. Vlastně jo, jednu knihu jsem asi vyhodila. Bylo to Myšlením k bohatství od Napoleona Hilla. Koupila jsem si ji před lety, když jsem byla v Opavě na školení k DOSu. Pamětníci, kteří kdy ovládali DOS, ať zvednou ruku. :-) Pak mi to v průběhu dalších let už nemyslelo, nebo jsem měla pocit, že jsem dostatečně bohatá - jinak si neumím vysvětlit, proč jsem tento bestseller amerického snu vyhodila.

I když nevím, proč to tady rozepisuju, vždyť do byla tenká brožurka, ze které se stejně nic pořádného nedalo udělat. Kniha je materiál - třeba pro umělce jménem Kyle Kirkpatrick, který z nich vytváří smyšlené krajiny.

obrázky z This is colossal 

 Podobný projekt, snové krajiny od Guy Laramee.

obrázky z This is colossal 

České tvořilky knižního umění už objevilo Módní peklo, takže pokud máte chuť a dostatek materiálu, inspiraci najdete na Mimibazaru.

15 komentářů:

  1. ty první dvě jsou tedy o poznání .... mno .... pro mě zajímavější:) Je to tedy paráda, co lidi vymyslí a vytvoří.

    OdpovědětVymazat
  2. to na poslednej fotke sme dostali ako svadobný dar, len v zelenom a štýlovo zabalené v celofáne ...

    OdpovědětVymazat
  3. Teda jako knihovnice jsem z toho trochu na rozpacích... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ani pořádně nevím proč, ale knihy pro mě nejsou jen věci, je to velmi zvláštní kategorie. Doma mi stojí čtyři plná knihovny a každý měsíc přibude další knížka. Občas se některých knih zbavuji, tzv. zbytečných knih, ale vždy tak, že je pošlu dál (vesnická knihovna, antikvariát, přátelé,...). Tohle neberu. Kniha jako slovo, řeč, myšlenka, příběh,..... Neskutečná neúcta k lidskému duchu, a nemírní to ani dobré řemeslné zpracování. Dokonce jsem viděla i foto, kdy "kreativní mamina" na minibazaru takto zničila kancionál po babičce. Kolem vánoc se mi líbila foto, kdy byly knihy seskupeny do podoby stromečku, ale nebyly ničeny. Kniha=moje závislost. Knihovny!!, toť téma na tento blog. V tomto nevidím nic uměleckého, kreativního, ani dobrého, mrazí mě.....

    OdpovědětVymazat
  5. První díla- vrstevnice jsou skvělej nápad!
    Na rozpacích z toho nejsem, jsou to věci jako každé jiné. I když přiznávám, že oproti jiným věcem, se knížek nezbavuju, ale taky si je syslím. Kamarád mě upozornil, že toho budu hořce litovat: "Zkoušelas někdy stěhovat krabice plné knih?"
    Jenže co s tím? Čtečka?
    Jakej máš postoj ke čtečkám?

    OdpovědětVymazat
  6. No ja neviem, ale to posledné "umenie" je len plytvanie knihami. Ostatné nápady sú fajn, aj kreatívne, aj nápadité, aj dobre spracované, ale tá kniha s umelou kvetinou je taký typický gýč našich kultúr.
    Mimo toho, tiež patrím k ľuďom, ktorí si knihy vedia vážiť a zachovávajú si k nim maximálnu úctu. Lebo knihy majú dušu.

    OdpovědětVymazat
  7. Yasnnno, ten poslední výtvor jsem si nemohla odpustit, i když by patřil spíš k článku o nočních můrách. :-)
    Moniko, to byl teda dáreček! Doufám, že ono dílo máte vystaveno na čestném místě.:-)
    Weliskaz, onen po "mamynkovsku" kreativně pojednaný kancionál byl právě k vidění na Módním pekle, v článku, na který odkazuju. Slibuju, další článek bude o knihovnách a mám nachystané jedno video z knihkupectví. Už žádné týrání knižních duší! :-)
    Adriano, my stěhujeme banánovou krabici knih při každé návštěvě u tchyně, muž pomalu přemisťuje svou knihovnu. stěhování není problém, horší je nedostatečná kapacita knihoven.:-) Taky nejsem schopná se žádné knihy zbavit... Musím přiznat, že jsem ještě čtečku na vlastní oko neviděla, ale rozhodně nejsem proti. Nepotřebuju šustění papíru, možná by mi chyběla vůně knih, nevím.
    Worldofnevara-ta poslední hrůza měl být jakože vtípek na konec, ale cítím, že mnoho lidí ten pohled fakt bolí... Některé knihy asi mají duši, ale mnoho a mnoho jiných jsou jen věci, tady souhlasím s Adrianou. Ale když můj tatínek kdysi pálil knihy na zahradě, já brečela jak želva! I když pálil nějaký brak. Takže vás chápu.

    OdpovědětVymazat
  8. Pro mě jsou knihy svatý, asi bych jim toto neprovedla :-) Tedy určitě ne, to poslední, to bohužel vídám často, strašný.

    Pěkný den
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  9. Mně takové nakládání s knihami přijde pomalu jako vražda.
    Ale když jsem se stěhovala a můj otec se neprozřetelně nabídl, že mi pomůže s knihovnou, tak si pamatuji, že při osmé banánové krabici s knížkami navrhoval udělat táborák na dvoře :)
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo, nefunguje mi moznost pridavani komentaru. Tak tedy takhle. Mne se to libi jako knihovnice bych mela spis radost, kdyby v moji knihovne byly nejaky nepouzivany knizky takhle dobre pretvoreny. Napriklad kdyz muj bratr koupil stary dum, nasla jsem tam dost takovych - napriklad Radce kombajnisty, nebo Udrzba traktoru Zetor a take Radce traktoristy, pochopitelne. Uplne to vyhodit mi bylo vazne lito, ale dat si to knihovny mi prislo jako nesmysl. Takze jsem vystrihla neterim motyly a pouzivam stranky k baleni darku, nejsem tak sikovna, jako autori dilek a del na prvnich fotkach. Moniku a jeji zeleny svatebni dar teda lituju, i kdyz vlastne litost vzbuzuji i bydlenky, co tvori tu nadheru na posledni fotce ...

      Vymazat
  10. Knížky miluju, vůni, ilustrace, samozřejmě i obsah... Ale některé jsou prostě, přiznejme si, zbytečné ničení lesů. Tak proč je vkusně (!) nezpracovat. Taky občas nějakou tu "rudou" knihovnu z půdy rozstříhám a použiju na koláže. Nicméně to poslední "dílo", to by si snad nezasloužil ani nějaký návod, jak odhalit zrádného imperialistu... To je kousek hodný následovníků bratra Koniáše...

    OdpovědětVymazat
  11. S tou svatostí bych to nepřeháněla...taky jsem byla knihovnice a vím, kolik knih v regálech stojí zaprášených, nečtených, že snad někdo, někdy si je přečte....ale kdo a kdy a kolikrát? Takže jsem pro recyklaci, otevírá vrátka umění a vrata kýči, ale to je asi normální. Je fajn dát obojí vedle sebe, ať se každý zařadí sám...

    OdpovědětVymazat
  12. Vzpomínám si, že těsně po sametové revoluci se likvidovali spisy Marxe, Engelse a Lenina. Stohy knížek, o které už nikdo nestál a skončili nejspíš někde ve sběru.
    Taky ve mně knížky vzbuzují pocit úcty, ale některé si to nezaslouží. Použít je jako výchozí materiál pro umělecké dílo mi nevadí, ale ta poslední kreace, to si snad nezaslouží ani ten Lenin.

    OdpovědětVymazat
  13. Miluji knihy a přesto to neodsuzuji.

    OdpovědětVymazat
  14. To je zajímavá diskuse. Upřímně řečeno, žasnu nad tím, o čem všem se dá blogovat. Doufám, že moje žena potají nevyhazuje moje knihy anebo jimi nepodkládá kývající se židle či stoly.:-) Ale říkám si, co se děje s knihami, které splní svůj účel jako dárek a pak už jen leží v knihovně a tvoří ubytovnu pro prach a roztoče a kdoví co ještě. Není lepší je "účelově" recyklovat? Ať "módně pekelně" anebo umělecky sofistikovaněji, že by i šílená Adá blogistka vrnělo pod fousy blahem? To bych jí přál. Dělala by něco užitečného.:-)

    OdpovědětVymazat