úterý 3. ledna 2012

Jak se bydlí v Česku

V Mladé frontě dnes vychází každou středu magazín o bydlení Doma. V dnešních novinách je anoncován zítřejší článek na téma "největší hříchy českých bytů".

Co myslíte, jaké ty prohřešky českého bydlení jsou?

Meruňková výmalba už je snad všeobecně uznána jako totálně out, jablkově zelená do dětských pokojů mi nevadí... MfD uvádí mizející knihovny - nechápu, jak může být byt bez knihovny? Skladují snad knížky v úložném prostoru válendy??? Naprosto příšerné jsou bukové laminátové podlahy - a úplně nejhorší na nich je, že je máme téměř v celém bytě.:-)

Pěkný přehled o stylu našich domácností dává mnohými milovaný a jinými mnohými zatracovaný Mimibazar.cz. Prosvištěla jsem poslední fotky a na naprosto subjektivní soupis hrůz přidávám toto:

1. obývák jako z katalogu. To vlastně není žádná hrůza, výsledek je docela podobný tomu, co předvádí experti v... tom pořadu o bydlení, co bývá na Primě... děsný moderátor s hlásnou troubou... snad si vzpomenu, jak se to jmenuje, než dopíšu celý článek, jinak jsem za nepřejícího sklerotika.
Je to prostě takové nijaké, nemastné, neslané, člověk přemýšlí, co tomu chybí... Už vím! Cenovka!


2. tapety - jsou módní, dostupné, výrazné, v mnoha variantách, vybere si každý! Takže proč se omezovat na jediný vzor, že ano.

3. útulné kuchyně.
Poličky, dózičky, košíčky, bordýlek, skleničky, mističky, hrůzičky, pytlíčky, šufánečky,  cedníčky.
A hlavně srdíčka!

4. nápisy. Aby nikdo nebyl na pochybách, že TADY je to teplo domácího krbu, tady je naše HOME sweet home.




Co dál? Máte také nějakou svou oblíbenou bytovou noční můru?

Omlouvám se autorům/autorkám ilustrativních fotografií (vše z Mimibazaru, sekce Bydlení). Nechci tím naprosto naznačit, že na jejich bydlení je něco špatného - však se přijďte podívat do našeho bukového království! A nápis HOME jsem si nepořídila jen z důvodu vrozené spořivosti. :-)

36 komentářů:

  1. :-)) mou noční můrou je jeden příklad, který jsem shlédl v jednom TV pořadu celkem nedávno. Tady je link, chvilku mě trvalo, než jsem to našel, ale tu práci jsem si dal, protože to podle mého stálo za to! V tom prostoru je podle mě všechno špatně - hlavně použitý podklad v originále je určen nejen na menší formát, ale i hlavně na větší odstup.. Shrnuto a podtrženo: současný trend, kdy se jakákoliv jalovina zvětší a formou tapety necitlivě "aplikuje" na zeď je mou noční můrou a vždycky je mě líto těch lidí, co v tom pak musí trpět :-)
    link: http://bydleni.idnes.cz/ty-blaho-lapala-po-dechu-majitelka-po-zhlednuti-noveho-obyvaku-pbu-/dum_osobnosti.aspx?c=A111020_150356_dum_osobnosti_rez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to bych se asi zbláznila na tohle muset doma koukat...

      Vymazat
  2. orchidey!nič v zlom, ale už som videla domácnosti, kde trónili aspoň tri na každom! jednom okne .. akože prečooo? a ešte v divných plastových priehľadných kvetináčoch
    a takýchto článkov by mohlo byť viac a tá relácia čo si spomínala je des :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Orchidee se maji pěstovat v průsvitný ch květinačích aby šlo na kořeny slunce. V thajsku rostou přirozeně na stromech. Ale tři na každém okně bych nemusela ,když nekvete je hnusna.

      Vymazat
  3. Petře, to je výživný příklad, díky. :-) Je to z onoho nechvalně známého pořadu, Jak se staví sen.
    Monico, orchideje chápu, to je otázka vášně zahradnické a sběratelské a přes to nejede vlak.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. A hele, orchideje jsou i v oné Petrově noční můře, a přesně tři na okně! K pokochání zde: http://bydleni.idnes.cz/foto.aspx?r=dum_osobnosti&c=A111020_150356_dum_osobnosti_rez&foto=REZ3e9cf7_a_DSF8693.jpg

    OdpovědětVymazat
  5. ježišmarja .. to s tým obrazom nie je myslené vážne, však?:)mne tak sprzniť byť, neviem čo by som spravila :)
    chápem, že radosť s pestovania musí byť tolerovaná, ale nie v plastových priehľadných kvetináčoch aspoň :)
    Inak môžeš očakávať spršku nahnevaných komentárov od mamičiek z mimibazaru, tie kritiku netolerujú, ani omylom :)

    OdpovědětVymazat
  6. Když vidím ty dva obrázky "zabordelené" kuchyně, první, co si asociuji, je, jak dlouho asi stráví dotyčná s prachovkou v ruce. Nikdy? Nebo celý víkend? Proti gustu... ale já si bydlení představuji jako místo, kde člověk odpočívá, kde nemusí denně leštit nerezové pidiouško u superlesklé skříně, jen proto, že si chtěl vzít skleničku nebo něco jiného.

    OdpovědětVymazat
  7. Asi budu mít hloupý dotaz, ale co je špatného na bukové laminátové podlaze?

    OdpovědětVymazat
  8. Já na mimibazaru čerpám hlášky z maminkovských diskuzí pro svůj nový seriál o matkách a dětech (bez obvyklé televizní sladkosti). Když jsem si to jednou přečetla, tak jsem prostě musela stvořit postavu, která na takovém serveru bude ujíždět ... už vím i to, která herečka to bude hrát a pilně se čtením mimibazaru (diagnóza sama o sobě) na to připravuje.
    Mohla byste si založit blog Bytové peklo!

    OdpovědětVymazat
  9. Jani, tak tomudle říkám bomba do Nového roku! :o) Možná jako součást prznění posledních měsíců bych uvedla fialovou barvu (a nejsem pokrytec, odstím fialové mám v obýváku i já, pač jsem netušila, jak moderní to za rok bude :o))) Zdařilý příklad máš na obrázku č. 2, i když tam šlo spíš o ty děsivé tapety. Rozhodně bych v takové ložnici ani oka nezamouřila.
    Jo a napadla me ještě jedna věc - v poslední době posedlost dekoracemi (nálepkami) na zeď, je to vlastně ekvivalent těch tapet. Sama jednu v ložnici mám - ale jednu! - a tím pádem tam nemám žádné obrázky, protože dekorace je už dostatečně dekorativní.
    Takže kdybych to vzala v globálu, stačí shrnutí 2 slovy - přeplácanost a nevkus, bez ohledu na to, co zrovna frčí v "Jak se staví sen" :oPPP

    OdpovědětVymazat
  10. zelená a žltá stena .. toho sa desím už dlhé roky !

    lesimple.sk

    OdpovědětVymazat
  11. V Česku se bydlí žalostně, strašně. Není za tím nedostatek financí, ale nedostatek vkusu, kulturnosti, vzdělání, vlastního názoru. Lidi jsou jak hloupé ovce, nepřemýšlí, každou kravinu kopírují (viz tapety, písmena a nápisy za každou cenu). Přeplácanost a stylový maglajz zdejších interiérů to je noční můra, děsivá. Je to na hodně dlouhý článek. Ach jo. P.

    OdpovědětVymazat
  12. Nedávno jsem v "tom pořadu" viděla, jak rodině z dětmi při rekonstrukci obývacího pokoje a kuchyně zrušili jídelní stůl a nahradili ho pultem s barovými židlemi...
    Průhledné květináče jsou u orchidejí proto, aby na kořeny dopadalo světlo.
    Bukovou podlahu máme taky, prvotní nadšení opadlo, ale je v dobrém stavu, takže finance na novou zatím nepřicházejí v úvahu...

    OdpovědětVymazat
  13. no já teda nevím...
    myslela jsem si naivně, že doma si to může každý udělat po svém, jak se mu to líbí a vyhovuje, nevěděla jsem, že tak to není. no a když někdo chce uklízet, ať si uklízí a ometá prach, někdo zase má doma binec, a co jako?
    a že lidi kopírují a jsou jako ovce? hmm. tak hlavně že jsou jednotlivé styly architektury v historii tak dobře čitelné, pro každou dobu bylo něco typické... prosazování individuality - tu si prosadí většinou někdo, kdo na to má, nemyslím jen finance, ale i nápady, invence, ostatní se pak jen vezou... je to tak i v oděvní módě.

    a že už mizí knihovny - no lidi holt nečtou knihy. smutný, ale je to fakt, ale není možné to někomu vnucovat.

    papa

    naivka naivní

    OdpovědětVymazat
  14. Souhlasím do poslední tečky. Moje noční můra jsou oranžové sedačky. Možná je to jen moje prokletí, ale kamkoli ke klientům přijdu, tam je oranžová sedačka. No, dneska byla aspoň starorůžová :-)

    OdpovědětVymazat
  15. :)) ne ze bych ten HOME napis z tchiba nemela taky ehm ehm :))) me nejvic desi ta silena fialova v loznici, omgg!! a v kombinaci s (?!) merunkovym prosteradlem je to fakt pecicka. takze krome tech prekombinovanych tapet to vidim taky na prekombinovanou vymalbu... a ten zabordeleny shabby sik.. no ono je to ted popularni no, levandule k tomu a vyreseno :))

    OdpovědětVymazat
  16. jo a mimochodem ta posledni fotka mi prijde docela v klidu,mozna ty hnede odstriny zed x sedacka x polstar vypadaji v realu lip nez na fotce.. ale ja vim, tam slo o to tchibo home :)

    OdpovědětVymazat
  17. naivko naivni - ne tak úplně ve všem s Tebou souhlasím, ale co se týče těch knihoven, nedávno jsem si zařizovala obývák a samozřejmě knihovna nemohla chybět a před měsícem jsem si dokoupila další - a úspěšně zaplňuji. A kdyby se knížky přestaly prodávat (co věřím v mém životě nenastane), tak budu plenit antikvariáty

    OdpovědětVymazat
  18. Jani,
    upřímně soucítím :)

    Především nechápu právě ty hrůzokuchyně, kde se najde místo pro každou kravinu, zatímco jejich podstata a funkčnost mi vůbec není známa. Všude něco a nic, co by za něco stálo.
    A co je mnohem lepší..? Když kuchyň renovují šikovné bydlenky po svém .. a přetírají laminátová dvířka balakrylem, který pak "neNÁSILNĚ" napatinují a opatří nějakým epesním nápisem.
    Klidné sny a málo divokých orchideí ..

    El. ♥

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím, že se zapomnělo na renovace koupelen... takové dlaždičky na umakartu, krása. A překvapuje mě, u jakých lidí je možné potkat v koupelně a/nebo na záchodě umělou kytku. Levandule

    OdpovědětVymazat
  20. U mě teda "vedou" ty kuchyně, vůbec nechápu, jak v nich někdo může něco uvařit, když na lince není ani kousek místa. Ne že bych byla přímo fanda minimalistických interiérů, ale hlavní problém většiny lidí je podle mě hromadění krámů. A chybí tady laserové obrázky, hit 90. let, které se ještě pořád najdou ve spoustě bytů:-D. -jm-

    OdpovědětVymazat
  21. U mě pořád vede meruňková/banánová/mentolová... Strašné barvy! A nejlépe pěkně na všechny stěny, ať jsme jak v krabici... A kombinace dohromady, tak to už si snad raději ani nepředstavuju:) A taky to nutkání věšet obrazy a police do "schodků". Kam se poděly čisté, rovné linie...?

    OdpovědětVymazat
  22. Jani, článek mě moc pobavil. Obávám se, že drtivá většina českých domácností vypadá tak jako na fotkách. Zkrátka lidi se tu pořád ještě nenaučili mít svůj styl, názor, bojí se udělat si domov originálně zábavný s nevšedníma i vtipnýma detailama. Bojí se "jinakosti" a hlavně - prostě to n e u m í udělat jinak. Úroveň zařizování bytů jde ruku v ruce s módou a oblékáním v Čechách. A tak stejně tak, jako se vyhýbám nápisům HOME a všem těm "green gate", vyhýbám se i černým bundám a šedým mikinám. ;-) Přejde ještě asi pár generací, než dojde k nějaké změně.
    Všechno krásné v novém roce.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  23. fajn clanok, u nas zas davali v novinach ako byvaju ludia, dlai fotku cloveka a vedla interier, ze z toho bola v BA aj vystava na ulici:)

    www.mysweetstrawberries.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  24. To je ale řízný článek :D. Já myslím, že hlavním neduhem českých domácností je, že jejich majitelé neumí dobře volit mezi estetikou, funkčností a účelovostí (např. poslední fotka - moderní sedačka a vykukující rustikální židle v dálce), že u zařizování neumí uvažovat dostatečně jako o celku. Ale takoví lidé se najdou po celém světě, nebuďme na sebe tak tvrdí. U nás je možná koncetrace trochu vyšší a jsme oproti zbytku západní Evropy pozadu díky dobám komunismu. Já vím, že je to častá výmluva a že už se mnohdy zařizují generace, které v té době nežili, ale tohle se předává dál. Tehdy nebylo moc na výběr a tak se to dělalo, jak se všeobecně myslelo, že se to dělat má nebo se inspirovalo ze Zápaďáckých časopisů. To zůstalo - tohle je prý teď moderní, tak si to koupíme nebo doma si to uděláme jako to mají ve Švédsku nebo na francouzském venkově.
    Nejvíc mě osobně vadí ty zaneřáděné psychedelické prachlapačské kuchyně - kuchyně je místo, kde má být nejvíc čisto v celém bytě, vždyť se tam připravuje jídlo! Ale nevadí mi, když obyčejný člověk s malým příjmem a léty nalepí obkladačky na umakart nebo přetře dvířka, alespoň se snaží. Řada lidí nebydlí, tak jak se jim to líbí a nemusí to být jejich vina. Pak se najdou i ti co na to mají a stejně to k ničemu nevede (viz zde článek o Zuzaně Belohorcové). A to, že profesionálové, kteří mají umět byt zařídit po všech stránkách, selhávají - např. Jak se staví sen je toho ukázkou - to je opravdu ostuda.
    I já mám doma Tchibo nápis HOME a dokonce jsem to zdokumentovala :)a na okně tedy jen dvě orchideje (darované a mrchy pořád tak kvetou - no jo výmluva), ale jsem ráda, že je to neduh český a ne francouzský. Čára .)

    OdpovědětVymazat
  25. meruňkové zdi, nechuť kombinovat nové a staré, vysoký lesk v kombinaci s levně vypadajícím chromem, koženkové sedačky prapodivných barev, málo originálních obrazů...Jak se staví sen je k pozvracení.

    OdpovědětVymazat
  26. Jejda, to jsem ráda, že nám tak leží na srdci bydlení našich spoluobčanů. :-) Sešlo se tu mnoho děsivých věcí, něco jako Bytové peklo by se z nich utvořit dalo, ale já to chci mít na blogu hezký... :-)
    Ve skutečnosti jsem na návštěvě viděla jen jedinkrát něco tak úděsného, že mi došla slova. Sousedka mi ukazovala pokojíček pro miminko se slovy: "Tady jsem malému nalepila Ježíška!" Ukazovala na okno, kde se skvěla obrovská samolepka se Santa Clausem. Brrr. Z toho mám osypky ještě teď.

    OdpovědětVymazat
  27. všechny tři body jsou hrozný, souhlasím

    co je moje noční můra .. to by spíš chtělo dotaz, co není ... kromě těhle tří věcí ještě tak padesát dalších - hodně z nich spadá do kategorie "nevhodné maskování", prostě když se z něčeho dělá něco, co to není, a to za použití nekvalitních šuntů (takže například plastový desky na stropě, "vylepšovací" tapety nalepený na nábytku, laminátový "podlahy" ...)

    btw. na tom santa claus/ježíšek je hrozný zejména to, že dědkovi v kostýmu říká ježíšek (jinak já dědka v kostýmu rozhodně upřednosťuju nad ježíškovskou chimérou již od dětských let ;) mimochodem, odpůrcům dědka doporučuju tenhle finský film http://www.csfd.cz/film/251615-legenda-o-vanocich/ zjistěj, že to fakt není jen o cole a santovi

    OdpovědětVymazat
  28. Obecná oblíbenost oranžové barvy, konferenční stolky obložené hnědými kachlíky a hnědé koupelny (kombinované s oranžovou samozřejmě), suché vazby s nánosem prachu, snaha buď mít všechno ultra moderní jako z katalogu nebo naopak plné pokoje starožitného nábytku. A pořád nevím, jaký mám mít názor na pokládání kachliček na koso, na zemi (pokud je někde třeba velká hala) si to dovedu asi představit, ale v koupelně a za kuchyňskou linkou mi to nějak nesedí...Markéta

    OdpovědětVymazat
  29. Nejhorší je kombinace stěn oranžovo/modrá. Loni jsem se nastěhovala do bytu, kde bylo takhle vymalováno všechno od koupelny až po ložnici, ale už je to bílé. :)

    OdpovědětVymazat
  30. Tak teď nevím, kdo od koho opisoval..Vy od Protivné Blondýny, nebo ona od vás?

    OdpovědětVymazat
  31. No zdá se mi to poněkud přeplácaný co se týká dekorací de mám radši minimalismus minulý rok jsme se zrovna stěhovali bydlení jsme našli tady tady a máme to docela i vyladěné jak barevné tak i dekorace. Žádná šílenost a bydlí se nám tu dobře.

    OdpovědětVymazat
  32. Zdravím, nedávno jsme si upravovali obývací pokoj. Chtěli jsme trochu zútulnit. Proto jsme sháněli na internetu nějaké doplňky. Na těchto stránkách jsme si koupili přehozy na sedací soupravu. Mohu říci, že obývací pokoj je teď útulný. Pohodový den.

    OdpovědětVymazat