sobota 21. ledna 2012

Jak se bydlí v Bratislavě

Byt v nových podlažích modernistického bytového domu stojícího ve staré bratislavské uličce představil earch.cz. Interiér navrhli  BEEF architekti.

V interiéru je použita bílá litá epoxidová podlaha a bílá barva stěn obytných místností. Na tomto dokonale čistém a přehledném pozadí by vyniklo cokoliv, ale některé prvky zařízení bytu berou dech. Knihovna!

Knihovna v dlouhých masivním policích plyne přes celou stěnu, jen semtam opatřená svou hlavní náplní, knihami. Jistě i plně naložená bude stále úžasná, vždyť knihy jí mohou na kráse jen přidat.

Působivé skleněné schodiště mi připadá jako z jiného světa, ale do reality je přitahují bílá komínová dvířka (určená patrně pro kominíka trpaslíka :-)). Stejně tak vtipně a staromilsky působí lustr po babičce a starý šicí stroj.

Zase úplně jiná, ale stejně působivá, je koupelna - tvarově minimalistická, barevně přímočará.

 

Foto Pavel Meluš, převzato z earch.cz

17 komentářů:

  1. Nemůžu si pomoct, ale ta knihovna mě strašně rozčiluje:-) Knížky jsou tak krásné a mají mít hlavní roli a tady jsou úplně utopené v mase polic... Ori

    OdpovědětVymazat
  2. Byt je super, ale souhlasim s tou knihovnou - jakoby tam ty knizky byly stisnene (a chudinky se trapily :). Klasicka by se mi libila vic a tahle jako doplnkova s vynechanim, vzdy jedne rady polic, aby se tam dalo trochu "dychat". Na druhou stranu dneska lidi bohuzel tolik knizek nemaji, tak to mozna staci jak to je ... i bych si to tak tipla ...

    OdpovědětVymazat
  3. Musím souhlasit s předchozími, vzhledově efektní, ale nenazvala bych to knihovnou, jen prostorem pro příležitostné odložení knih. Nadšená bych byla jednotnou stěrkou, která se táhne všemi místnostmi, a starými kusy v moderním interiéru. Na schodišti, přestože je impozantní, bych měla nejistý pocit. Ale krása to je:)

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně žasnu a moc mě baví, jak vidíte tu knihovnu úplně jinak než já. :-) Vidím knížky, jak si spokojeně leží, nejsou namačkané jedna na druhou, nehrozí jim, že když se jedna kniha vytáhne, tak celá příslušná řada bude dny až týdny (než vytaženou přečtu) možná stát tak trochu ze šikma. To musí být nezdravé, ne? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Chi, mně se právě ta knihovna strašně líbí! Knihovna, bílé stěny a lustry.. Možná jsem nějaká divná knihovnice, i ta ,,recyklace" (ne ta z mimibazaru ;) v jednom z posledních článků mi vůbec nevadila.. Naopak. Kolik poničených knih se vyhazuje, kolik knih se nám tísní v knihovnách a vlastně je už nikdy nepřečteme.. Nedávno se mi rozpadla ikeácká knihovna a tak mám prakticky všechny knihy na půdě a v pokoji vždycky jen těch pár, které právě čtu. Knížku si užívám (a prožívám) ve chvíli, kdy ji čtu, prohlížím.., ale že bych se kochala pohledem na přeplněnou knihovnu, to ne:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, souhlasím! :-)
      Avšak o rozpadu ikeáckých knihoven čtu velmi nerada, máme též (Billy), tak já je raději nebudu přetěžovat... A taková ne zcela zaplněná knihovna je též lákavá na pohled, toho volného místa, těch možností co si koupit a přečíst... :-)

      Vymazat
    2. To jo:) a Jano, to nebyla Billy, ale nějaká starší a jaksi jsem ji chtěla poposunout i s knihama.. Billy mají děti a drží!:)

      Vymazat
    3. Ufff. To se mi ulevilo. :-) Jdu ulevit i Billy o nějakou tu knížku na noční stolek. :-)

      Vymazat
    4. Jo a prý "poposunout i s knihama"! Já Tě měla za něžnou květinku a Ty jsi patrně zakuklený stěhovák. :-)

      Vymazat
    5. mne dasa prijde jako normalni zenska, ktera sice potrebuje muznou oporu na tahani tezkych nakupu a tak, ale jakmile dojde na myslenku, ze nabytek patri nekam jinam, nez prave je, rekla bych,ze v tu chvili je to desna sila, protoze ta pohnutka je "ted hned". takze jakypak zdrzovani s vyndavanim knizek :) mne se billy rozjely - mam v loznici tri vedle sebe, ty nizsi a asi je necham smontovat k sobe, nahore ty jejich bocni steny bezi sebou jaksi vytvareji nepekne "V" a mi to nelicuje, sakra! jenomze sama si to "ted hned" nesmontuju :)

      Vymazat
    6. chichi, jeve, ty mě znáš!:)) montování mi teda taky nejde, demontáž to jo, demontuju klíďo ,,teď hned"! zakryj véčko nějakým obrázkem, přilípni ho slepičkama:)

      Vymazat
  6. pro mě je knihovna otřesná a schodiště taky.

    důvod: knihovna mě vizuálně dráždí, naprosto neplní účel knihovny (tedy místa, kde si člověk účelně ukládá knihy), ale skutečně jako odkladiště pro někoho, kdo má knihy jako dekoraci. do této se práší, a už vidím, jak do ní smysluplně uložím třeba jednu řadu agathy christie - protože ucelený celek naležato je nesmysl. místo abych měla knihy jednu za druhou, budu obíhat tři metry dlouhou polici a dumat, kde asi tak může co být. je to pro lidi, kteří mají doma třicet knih a chtějí je naaranžovat, ne pro lidi, co mají knihovnu.

    schodiště je sice vizuálně krásné,ale ať je z čehokoli (sklo? plast: nevšimla jsem si v textu, jestli to bylo popsáno či ne) bude to při běžném používání poškrábané a navíc bude schodiště nonstop působit špinavě.

    tyto moderní nepraktické nesmysly pro lidi, kteří doma jen přespávají, ale nebydlí, asi nikdy nezačnu obdivovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Jani, tak takhle se v Bratislavě vážně nebydlí, věř mi ;o)))
    Jinak knihovna se mi nelíbí, souhlasím s názorem že je hezčí, když je knížky vidět, já je tím pádem beru jako bytový doplněk (ano, jsem úchylná, mám je uspořádané podle velikosti a často i podle barvy obálky, pokud je to možné), ale taky je pravdou, že se někdy blbě vytahují a spadne celá řada. Ale lustr k té knihovně mi přijde jako pes na oko, protože z bočního pohledu knihovna vypadá jak police z archivu. A ta koupelna, no hnus žlutej, nějak mi to evokuje pult závodní jídelny.
    Slováci by rozhodně měli na svém moderním pojetí zapracovat, nějak jim to řiťolezectví na západ pořád ne- a nejde :oP

    OdpovědětVymazat
  8. Nevím, zda to můžu přiznat, ale docela mě baví, jak se vám to nelíbí.:-) Snad příště tu bude něco lahodit jinému úhlu pohledu, prosím, vytrvejte. :-)
    Taky to na mně nepůsobí jako že je to jen na efekt, na přespání, řiťolezectví... nechápu. Je spousta takových vyšumělých rádobymoderních interiérů, ale zrovna tenhle na mně dělá fakt dobrý dojem. Možná je to tím, že jsem nikdy v životě nejedla v závodní jídelně. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. mne osobne chyba celkova koncepcia, pride mi to prilis nesurode o kupelni a tej zltej farbe nehovorim. osamote niektore z tycjhh napadov zaujimave, ale to je vsetko...

    OdpovědětVymazat
  10. To je opravdu dechberoucí :) Prosím poraďte mi nejaké stránky, kde najít nějaké pěkné bydlení v Bratislavě. Nemohla bych si tedy dovolit až takový přepych, ale něco čistého a moderního ano. Kamarád ze Slovenska mi radil toto. Že tam jsou jak Čechy, tak Slovensko, ale ráda bych slyšela od více lidí jestli je to v pohodě. Děkuji moc, Anna

    OdpovědětVymazat