úterý 22. února 2011

Vertikální zahrady

Zahrada na výšku.:-) Vertikální zahrady z fotek níže navrhl švédský krajinářský architekt Michael Hellgren. Vertikálním zahradám se věnuje od roku 2004, kdy založil první z nich ve Švédsku a od té doby realizoval několik projektů v různých evropských zemích.

Technické detaily fungování vertikálních zahrad se dozvíte na webu Vertical Garden Design, odkud jsou i přiložené fotografie. Vertikální zahrada nalézá uplatnění nejčastěji ve vstupních halách kancelářských budov, v atriích bank, kavárnách... Může být vybudována i v exteriéru. Velice zajímavé pojetí vertikální zahrady je z obchodu s oděvy Replay (poslední fotka).





8 komentářů:

  1. Miluji zahrady, i ty vertikální... moc hezká dekorace a ani by mi nevadilo o to pečovat. Jediné, z čeho bych měla obavy, je neodmyslitelná havěť. U zahrad takových rozměrů se jí jednoduše nevyhneš :o)

    OdpovědětVymazat
  2. To se mi moc líbí. A snad to i čistí vzduch, hlavně v létě je v některých obchodech na padnutí:)

    OdpovědětVymazat
  3. Toto dnešní téma "vertikální zahrady" mi připomělo čelní stěnu Sempracentra v Kroměříži (kam jsem nastoupila po škole - v minulém století ), která byla komplet porostlá Ficus pumila. Byla to svým způsobem taky vertikální zahrada. Zvláštní budova se střešní zahradou už bohužel dožívá :(
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  4. Pobliz zastavky metra Atocha v Madridu je tez obrovska, venkovni vertikalni zahrada, obzvlast na jare vyrazi vsem okolojdoucim dech. Mimochodem se nachazi primo vedle kulturního centra Caixa Forum Madrid- budove, ktera se "vznasi" nad zemi. Oboje genialni- nutno videt, nutno zazit, ty to urcite znas- ale apeluju na ostatni =)
    a az tu budes, napis, zejdeme na pivo treba
    A.

    OdpovědětVymazat
  5. Evi, k vertikální zahradě jistě patří i vertikální zahradník.:-) Havěť s mnoha nohama si tam asi bude lebedit, no jo - nic není dokonalé. :-)
    Yasnnno, Jaromilo, mně by se to líbilo nejvíc v kavárně. Dát si kafíčko a hledět do zeleně.
    Adriano, jakmile budu ve Španělsku, hned se ozvu (snad to bude během příští pětiletky :-)). Byla jsem před lety v Katalánsku, Madrid neznám. Ale jela bych hned... Caixa Forum jsem si aspoň vygooglila - úžasné! Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  6. A tady máme:
    vertikální zahrady EkoWall : http://EkoWall.cz !

    OdpovědětVymazat
  7. vertikální zahrady http://freshconcepts.cz/

    OdpovědětVymazat